"Laagste inkomens draaien opnieuw op voor besparingen"

Belgen met de laagste inkomens draaien in 2017 voor het derde jaar op rij op voor de kosten van de regeringsbesparingen. Dat blijkt uit berekeningen van het armoedeplatform Decenniumdoelen, dat de impact van de regeringsmaatregelen heeft onderzocht. "In plaats van een inhaaloperatie, krijgen mensen aan de onderkant van de samenleving dit jaar nog minder", zegt voorzitter Jos Geysels.
© Corbis. All Rights Reserved.

Het samenwerkingsplatform werkt voor zijn onderzoek met twaalf gezinstypes, onder wie alleenstaanden en koppels, werklozen, halftijds werkenden, gepensioneerden, mensen die een leefloon krijgen en voltijds werkenden.

Alleen wie voltijds werkt, gaat er in 2017 op vooruit, zo blijkt uit de berekeningen. Deze groep krijgt er in 2017 gemiddeld 61 euro netto per maand bij, vooral dankzij de taxshift. Alle andere gezinnen leveren in. Voor gezinnen met een leefloon loopt dat bedrag op tot 59 euro per maand.

"Enkel werkenden hebben baat bij taxshift"

Decenniumdoelen 2017 houdt rekening met de besparingen van de Vlaamse en de federale regering, zoals de Turteltaks, de indexsprong en de prijsstijging van de kinderopvang. Extra kosten die gezinnen kunnen vermijden - zoals de hogere accijnzen op tabak en alcohol en de prijsstijgingen bij het openbaar vervoer - worden niet meegerekend.

Daarnaast houdt het platform rekening met de positieve maatregelen, zoals de taxshift of de stijgende uitkeringen die het resultaat zijn van het nieuw interprofessioneel akkoord.

"Enkel voltijds werkenden winnen aan de taxshift, de rest betaalt. En dat al 3 jaar lang", aldus voorzitter Jos Geysels. "De beloofde sociale correcties voor de laagste inkomens zijn géén correcties. Deze mensen gaan er nog op achteruit", hekelt hij.

Staatssecretaris Sleurs: "Beeldvorming klopt niet"

Staatssecretaris voor Armoedebestrijding Elke Sleurs (N-VA) is het grondig oneens met de kritiek van het armoedeplatform Decenniumdoelen. "De doelbewust gecreëerde beeldvorming dat deze regering mensen de armoede in jaagt klopt niet", klinkt het scherp. "Voor het eerst in jaren neemt het armoederisico net áf. "We zien nu de eerste resultaten van ons beleid. De kentering is ingezet", meent ze.

Sleurs verwijst daarvoor onder meer naar de lage werkloosheidsgraad en de verhoging van de sociale minima. Ook de voorspellingen van het Planbureau - dat tegen 2018 een significante daling van het aantal mensen in armoederisico verwacht - zijn volgens Sleurs een positief signaal.

Voor een "hoerastemming" is het nog te vroeg, geeft Sleurs echter toe. "We hebben nog veel werk voor de boeg, zeker als het gaat over kinderarmoede en armoede bij alleenstaande ouders. Maar deze cijfers bevestigen zeer duidelijk dat de regering op het juiste spoor zit met haar armoedebestrijdingsbeleid."