"Theresa May verlaagt haar ambt en het aanzien van ons land"

Jeremy Corbyn, de leider van de Britse Labourpartij, heeft scherpe kritiek op de "goedkope koehandel" van premier Theresa May. Zij dreigt ermee om van het Verenigd Koninkrijk een fiscaal paradijs te maken als ze haar zin niet krijgt bij de onderhandelingen met de Europese Unie. May's dreigementen zullen het Verenigd Koninkrijk niet alleen grote schade toebrengen, stelt Corbyn, ze verlaagt ook haar eigen ambt én het aanzien van het land.
AFP or licensors

"Mevrouw May moet stoppen met haar dreigementen en goedkoop gemarchandeer voor het Verenigd Koninkrijk", zei Labourleider Jeremy Corbyn vandaag voor hij het Parlement binnenstapte voor het wekelijkse vragenuurtje met de premier.

"Het Verenigd Koninkrijk zal worden herleid tot een fiscaal paradijs aan de oevers van Europa. Dat zal niet noodzakelijk schade toebrengen aan Europa, maar het zal zeker ons land beschadigen: onze bedrijven, banen en publieke diensten, ..."

Het plan van May om de vennootschapsbelastingen te verlagen en op die manier meer bedrijven aan te trekken, zal volgens Corbyn net leiden tot een tekort van 120 miljard pond (omgerekend 138 miljard euro) voor de schatkist. "En hoe zal ze dan de openbare diensten financieren", stelde Corbyn, met een verwijzing naar de openbare gezondheidszorg die nu al met moeite draaiende wordt gehouden.

Eerder verweet Corbyn May al het onmogelijke te willen door enerzijds de eenheidsmarkt te verlaten, maar er toch nog toegang tot te willen.

"May verlaagt reputatie van ons land"

In het Lagerhuis zelf ging het er bijwijlen erg scherp aan toe tussen Corbyn en May. Corbyn stelde enkele venijnige vragen over haar exitplan uit de EU. May antwoordde keer op keer dat ze vast van plan is om een sterk akkoord te onderhandelen en ze verweet Corbyn dat het hem zelf aan een visie ontbrak.

Corbyn tilde bijzonder zwaar aan de passage in de speech van May gisteren waarin ze de Europese Unie waarschuwde dat als het Verenigd Koninkrijk onvoldoende uit de deal zou kunnen slepen, het zijn economie zou hervormen om - met lagere belastingen en minder regels - de investeerders binnen te halen.

"Dat zal niet noodzakelijk schade aanbrengen aan de Europese Unie", antwoordde Corbyn, "maar het zal zeker dit land beschadigen, net als de bedrijven, de jobs en de openbare diensten.  Ze verlaagt zichzelf, haar ambt én de reputatie van ons land met deze dreigementen", aldus nog Corbyn.

May reageerde smalend en gevat. "Ik heb een plan, hij heeft geen benul", antwoordde ze, in een verwijzing naar de soms vage houding van de Labourpartij over de brexit.