Amerikanen waarderen vertrekker Obama meer dan opvolger Trump

Wat betreft de waardering van de Amerikaanse bevolking heeft toekomstig president Trump nog een gat dicht te rijden met zijn voorganger, Barack Obama. Dat blijkt uit de meest recente peilingen van verschillende Amerikaanse zenders en kranten, in aanloop naar Trumps inauguratie nu vrijdag. Obama verlaat het Witte Huis met een zogenoemde "approval rate" van 60%, Trump strandt volgens de metingen tussen de 40 en 45%.

Uit een telefonische bevraging van ABC News en de Washington Post bij 1.000 Amerikanen blijkt dat zes op de tien president Obama vlak voor zijn aftreden een goed rapport geven. Dat cijfer lag sinds enkele maanden na zijn aantreden in 2009 nooit hoger.

Enkel Clinton (66 procent in 2001) en Reagan (64 procent in 1989) konden op het einde van hun presidentschap een nog hogere approval rate voorleggen. Bovendien noemt 65 procent van de ondervraagde Amerikanen het presidentschap van Obama "een succes".

Met dat percentage doet hij beter dan de Amerikaanse presidenten sinds Roosevelt. Ter vergelijking: Obama's voorganger, George W. Bush, klokte bij zijn vertrek na twee ambtstermijnen af op een approval rate van een povere 33%.

Obama's waarderingscijfer kende in de loop van zijn twee legislaturen enkele pieken en dalen. Opvallend is dat de bijzonder bitse verkiezingscampagne van het voorbije jaar de zittende president enkel goed heeft gedaan: Obama krijgt nu de waardering van 60% van de Amerikanen, tegenover de helft in 2015.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Trump

Donald Trump, die vanaf vrijdag de nieuwe president van de Verenigde Staten is, moet het met een pak minder doen. Volgens de bevraging van CNN/ORC (eveneens bij 1.000 Amerikanen, nvdr) ligt zijn waarderingscijfer voor zijn inauguratie op 44 procent. ABC News en The Washington Post schatten dat met 40 percent iets lager in. Meer dan de helft van de bevraagden (respectievelijk 53 en 54 procent) geeft zelfs aan openlijk negatief te staan tegenover de figuur Trump.

Deze cijfers breken resoluut met de traditionele gang van zaken in de VS. De waarderingscijfers van een nieuwe president pieken meestal bij zijn aantreden, alvorens in de loop der maanden of jaren langzaam af te kalven. Volgens de Washington Post trekt Trump naar het Witte Huis als minst populaire president in 40 jaar.

Trump en Twitter: moeilijke relatie

Trump heeft op de verschillende peilingen gereageerd via Twitter. Daar noemt hij de polls en zijn tegenvallende approval rate "doorgestoken kaart", een zoveelste sneer naar de Amerikaanse media.

Hoewel Trump geregeld zijn meningen of plannen ventileert via 140 tekens, heeft hij op nieuwszender Fox gezegd dat hij eigenlijk geen fan van Twitter is. Hij zegt dat hij eigenlijk "andere zaken te doen heeft", maar dat hij zich toch uitdrukt in tweets omdat hij door de Amerikaanse media "zeer oneerlijk" behandeld wordt.

"Twitter is de enige manier die ik gevonden heb om te reageren", zegt hij in het programma "Fox and friends", dat vanavond wordt uitgezonden. Ook als president zal hij blijven tweeten, aldus nog Trump. Mogelijk doet hij dat na zijn inauguratie via de officiële presidentiële Twitteraccount @POTUS, die nu nog beheerd wordt door Obama en zijn team.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.