Boete niet betaald? Camera met nummerplaatherkenning weet u te vinden

Camera's met nummerplaatherkenning zullen worden ingezet voor de invordering van boetes opgelegd door een strafrechter. Dat gebeurt nu al voor verkeersboetes, en de FOD Financiën breidt het systeem nu uit. Bedoeling is om wanbetalers sneller aan te pakken, zo gauw de nummerplaat van hun voertuig ergens wordt geregistreerd.
Tony Margiocchi / Barcroft Media

"Een voertuig dat passeert en via de nummerplaat gelinkt kan worden aan een verkeersdelict waarvoor een boete is uitgeschreven, konden we nu al tegengehouden. Het voertuig moest aan de kant blijven, en de bestuurder moest de boete in kwestie onmiddellijk betalen om verder te mogen rijden", legt Francis Adyns van de FOD Financiën uit.

Vorig jaar werd amper een kwart van de boetes die werd opgelegd door een strafrechter effectief betaald, en de FOD Financiën wil dat cijfer de komende jaren absoluut opkrikken. "Daarom gaan we hetzelfde principe toepassen voor niet-verkeersgerelateerde boetes waarvan de invordering aan ons is toevertrouwd. Het gaat om zeer uiteenlopende delicten: van slagen en verwondingen tot bedrieglijk faillissement. De bedragen die daarvoor worden gevorderd, liggen gemiddeld een pak hoger dan verkeersboetes."