Centraal-Italië opgeschrikt door vier aardschokken in één uur tijd

Het centrum van Italië is omstreeks 10.30 uur getroffen door een nieuwe aardbeving. De schok had een kracht van 5,4, zo meldt het European-Mediterranean Seismological Centre. Het epicentrum ligt ongeveer 100 kilometer ten noordoosten van Rome. Binnen het uur werden nog drie naschokken gemeten, de zwaarste ervan met een kracht van 5,7. Vanmiddag zei de Italiaanse premier nog dat er geen doden gevallen waren, maar in Castel Castagna is vanavond toch een lichaam vanonder het puin gehaald.
AP
Het hele metronet in Rome werd na de aardschokken ontruimd.

Over de precieze kracht van de eerste aardschok lopen de metingen uiteen. Het Duitse geologische instituut GFZ heeft het over een kracht van 5,1, het Amerikaanse USGS geeft de beving een kracht van 5,3, en het European-Mediterranean Seismological Centre houdt het op 5,4.

Na de eerste beving werden nog drie naschokken gemeten. De eerste daarvan - met een kracht van 5,7 nog heviger dan de oorspronkelijke schok - kwam er 50 minuten later, rond 11.15 uur. Amper tien minuten later werd een derde schok met een kracht van 5,3 geregistreerd.

De aardbeving was voelbaar tot in Rome en in omliggende regio's. Medewerkers van persagentschap AFP hebben in het kantoor in hartje Rome drie van de vier schokken waargenomen. Tot in Rimini, ruim 200 km van het epicentrum, werd de schok gevoeld.

Het epicentrum ligt opnieuw in de Italiaanse regio die al geregeld getroffen werd door aardbevingen, nl. op 7 kilometer van Amatrice, dat in augustus werd opgeschrikt door een bijzonder zware beving. Daar vielen toen bijna 300 doden.

1 dode en schade

De Italiaanse premier Paolo Gentiloni noemt het "een moeilijke dag voor Italië". In een korte mededeling laat hij weten dat zijn gedachten bij de doden en nabestaanden zijn. Er was eerst geen melding van dodelijke slachtoffers, maar vanavond is er in Castel Castagna in de provincie Teramo toch een dode vanonder het puin gehaald. Dat heeft de civiele bescherming meegedeeld.

Uit voorzorg werd in Rome de volledige metro ontruimd. In de hoofdstad hebben ook verschillende musea en kantoorgebouwen tijdelijk de deuren gesloten. Zowel in Rome als in Chieti, hoofdstad van de Abruzzen, zijn enkele scholen geëvacueerd. De brandweer controleert de gebouwen in de stad op hun stabiliteit.

"Er is sprake van schade in Amatrice en Accumoli, de steden die deze zomer al getroffen werden. Daar zijn gebouwen ingestort", laat correspondent Angelo Van Schaik weten. Veel plaatsen in de regio Abruzzen in de Apennijnen waren na de aardbevingen van vorig jaar al volledig vernield. Tienduizenden mensen wonen nog altijd in voorlopige onderkomens.  "Ik weet niet of we iets verkeerds hebben gedaan, maar ik heb geen woorden meer", zei de burgemeester van Amatrice op de Italiaanse televisie. In het geteisterde dorp is volgens lokale media vandaag de klokkentoren ingestort.

In centraal-Italië ligt momenteel een pak sneeuw, op sommige plaatsen tot twee meter. De Abruzzen zijn een populaire bestemming voor wintersportliefhebbers uit heel Europa. Door de aardbeving zouden 90.000 Italianen tijdelijk zonder stroom zitten. De reddingsdiensten hebben het door het winterweer niet gemakkelijk om zicht te krijgen op de ernst van de schade en eventuele slachtoffers.

In centraal-Italië zijn er regelmatig aardbevingen, vorig jaar nog in de zomer (Amatrice) en in het najaar (Norcia). Sinds de beving in Amatrice werd centraal-Italië al opgeschrikt door maar liefst 45.000 naschokken, van uiteenlopende intensiteit.