De vrieskoude in Italië en Spanje nekt spinazie in onze rekken

De temperaturen onder nul hebben hun impact niet gemist in de groenteafdeling van onze winkels. De rekken met veldsla en vooral verse spinazie liggen minder goed gevuld. "Het gaat vooral om groenten die uit Italië en Spanje komen", legt Rik Decadt van de Veiling in Roeselare uit. De oogst valt tegen door de regenval en de barre temperaturen daar.
Design Pics / Ed Young

België importeert in de winter bladgewassen uit Zuid-Europa, maar ook daar hebben ze last van de koude. "Vooral de gewassen in openlucht en onverwarmde serres", legt Decadt uit. In eigen land lijdt de oogst niet zozeer. "Voor prei en kool is -4 graden overbrugbaar". Van die groenten liggen de rekken nog vol. 

Vorige week heerste er even paniek op de groenteveiling met de ijzige temperaturen in aantocht. De groenten halen scherpe prijzen. Sommige groenten worden dubbel zo duur verkocht, luidt het. Denk maar aan sla en courgettes.