Duizenden vluchtelingenkinderen zwerven alleen rond in Europa

Missing Children Europe lanceert een campagne om de problematiek van verdwenen vluchtelingenkinderen onder de aandacht te brengen. Onder de noemer "Mention the unmentioned" wordt mensen gevraagd om staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) te taggen op Facebook, in aanloop naar een Europese ministerraad over het asielbeleid volgende week.

Momenteel zwerven er in Europa duizenden minderjarige vluchtelingen rond, die van de officiële radar verdwenen zijn. Om hoe veel kinderen het gaat, en waar ze zich precies bevinden is onduidelijk. Ze bevinden zich niet in een vluchtelingenkamp en staan nergens geregistreerd.

Missing Children Europe wil dit in in verschillende Europese landen tegelijk onder de aandacht brengen via een campagne op sociale media. Ze vragen het brede publiek om actie te voeren rond dit thema door de bevoegde minister van Asiel en Migratie - voor ons land @FranckenTheo - te taggen op Facebook in een bericht of foto van de actie die op een specifieke website staat.

Elke mention moet Francken even doen stilstaan bij de problematiek, in aanloop naar de Europese ministerraad in Malta over acht dagen. Daar zullen alle Europese migratieministers het huidige asielbeleid tegen het licht houden.

"Denk aan kinderen in vluchtelingenbeleid"

Specifiek vraagt Missing Children Europe meer aandacht voor minderjarige niet-begeleide vluchtelingen in het beleid. "De autoriteiten zijn verantwoordelijk voor de vluchtelingenkinderen die naar Europa komen, maar toch krijgen deze kinderen vaak niet de bescherming waar ze recht op hebben. Velen leven als gevangenen in vaak erbarmelijke omstandigheden, worden slachtoffer van geweld, zijn niet geïnformeerd over hun rechten en zijn onopgeleid", zegt  Delphine Moralis, secretaris-generaal van Missing Children Europe.

"De procedure voor hereniging met een ouder in een ander land duurt al snel een jaar. Vluchtelingenkinderen zien uit de complexe gang van zaken en de erbarmelijke toestanden in vluchtelingenkampen vaak geen andere uitweg dan de illegaliteit. Zo vallen ze in handen van een mensensmokkelaar, met alle gevolgen van dien. Een kind alleen is een makkelijk doelwit", zegt Moralis, daarover bij Linde Merckpoel op Studio Brussel.