Geen nieuwe patiënten opgenomen in Turnhouts ziekenhuis waar norovirus woedt

Ook de komende 24 uur zullen geen nieuwe patiënten worden opgenomen in de vestiging Sint-Elisabeth van het AZ Turnhout. In het ziekenhuis is er een uitbraak van het norovirus. Het aantal besmette patiënten is nog niet genoeg gedaald. Bovendien kwamen er nog enkele nieuwe patiënten met symptomen bij. Ook in het AZ Klina in Brasschaat zijn er 3 noropatiënten, maar dat is niet uitzonderlijk. Daar hoeven voorlopig geen drastische maatregelen genomen te worden.

Het ziekenhuis heeft sinds vorige week te kampen met een hoog aantal patiënten met het norovirus, een erg besmettelijk virus dat buikgriep veroorzaakt. Omdat het aantal gevallen niet voldoende daalde, werd maandag een opnamestop uitgevaardigd van 48 uur. Alle patiënten met de symptomen werden afgezonderd op één afdeling met bezoeksbeperkingen.

Momenteel zijn er volgens het ziekenhuis ongeveer 37 patiënten met de symptomen, al zou dat aantal constant variëren.

Vanmiddag zat een kernteam van het AZ Turnhout samen en zij beslisten om alle maatregelen om het virus in te dijken, aan te houden. Om de 24 uur wordt er opnieuw geëvalueerd en bekijkt men of extra maatregelen nodig zijn.

"Wel willen we benadrukken dat een opnamestop niet betekent dat het hele ziekenhuis gesloten is", klinkt het. Er worden geen nieuwe patiënten opgenomen die in het ziekenhuis moeten overnachten, maar andere activiteiten gaan wel door.

De spoeddienst van de campus Sint-Elisabeth blijft open en er zijn ook de gewone doktersconsultaties. Het AZ Turnhout heeft met het Sint-Jozefziekenhuis nog een tweede campus, en die blijft wel gewoon open. Patiënten van wie de ingreep of opname toch zou worden uitgesteld wegens de opnamestop, worden altijd gebeld.

Ook 3 patiënten in AZ Klina, maar niet uitzonderlijk

Ook in het Klina-ziekenhuis van Brasschaat zijn er gisteren 3 patiënten binnengekomen met het norovirus, maar dat is niet uitzonderlijk. De 3 patiënten zijn afgezonderd en vandaag zijn er geen nieuwe gevallen gemeld.

"Er hoeven voorlopig geen drastische maatregelen genomen te worden zoals het sluiten van afdelingen", zegt afgevaardigd bestuurder Ludo Van Kets. "Het virus lijkt gewoon in het land te zijn en door de besmettelijkheid verspreidt het snel", zegt hij. "We hebben de gebruikelijke maatregelen genomen, onder meer bij het personeel op het vlak van hygiëne. De werking van het ziekenhuis komt niet in het gedrang. Alleen eventuele ingrepen bij de drie besmette patiënten worden even uitgesteld."

"Variant van dit jaar maakt meer slachtoffers"

"De variant van het norovirus die dit jaar rondgaat in ons land maakt kennelijk meer slachtoffers dan de variant van de vorige jaren", zegt viroloog Marc Van Ranst. "Dat is vooral vervelend voor die instellingen waar het virus toeslaat."

"En mogelijk zijn die drie instellingen maar het topje van de ijsberg", zegt Van Ranst. "Want ik kan me voorstellen dat er verzorgingsinstellingen en klinieken zijn waar ze er ook mee te kampen hebben, maar waar men wat opziet tegen de mediagenieke belangstelling die erop volgt. Een belangstelling die zo mogelijk nog vervelender is dan de gevolgen van de ziekte. Al blijf ik zelf in dit soort zaken voorstander van transparantie en hou ik er niet van dat zaken achtergehouden worden."

"Daarom moeten de regels van hygiëne goed in acht genomen worden door het verzorgend personeel", zegt Van Ranst. "Voordeel is wel dat personeel dat de ziekte zelf heeft doorgemaakt, kan ingeschakeld worden voor de verzorging van noropatiënten, omdat je in regel niet meteen weer opnieuw kunt besmet worden." Voorts moeten instellingen er voor zorgen dat de patiëntenstromen van noropatiënten en niet-noropatiënten goed gescheiden blijven. "Voor je het weet, wordt heel een kliniek platgelegd", zegt Van Ranst. Wat in Turnhout deze week werd geïllustreerd.

Wat is het norovirus?

Mensen krijgen door het norovirus - ook buikgriep genoemd - een ontsteking van de darmen. Een norovirusinfectie is erg besmettelijk. Iemand die een norovirusinfectie heeft, kan anderen besmetten via de handen. Wast iemand bijvoorbeeld de handen niet goed na toiletbezoek, dan kan het virus op de wc-bril of de deurkruk zitten. Hierdoor kan het virus via de handen in de mond terechtkomen.

Normaal wordt maar een deel, zo'n twee derde van de populatie, van een instelling getroffen door het virus, een derde wordt er niet ziek door. De ziekte, met als symptomen braken, diarree, misselijkheid, koorts, hoofdpijn en buikpijn gaat na twee, drie tot hooguit vijf dagen weer over.