Jan Balliauw: "Snowden is van hele grote waarde voor Rusland"

Is het wel zo toevallig dat het Russische ministerie net vandaag bekendmaakt dat klokkenluider Edward Snowden nog enkele jaren langer in Rusland mag verblijven? "Het is alleszins zo dat Snowden van hele grote waarde is voor Rusland", zegt onze Ruslandkenner Jan Balliauw. "De hele zaak-Snowden is een grote open wonde voor de Amerikaanse president Barack Obama."

Edward Snowden is de informaticus die in 2013 verschillende documenten lekte over de grootschalige spionagepraktijken van de NSA, een van de meest geheime inlichtingendiensten van de VS. Uit die documenten zou onder meer blijken dat de NSA de mobiele telefoon van de Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft gehackt.

De VS wil Snowden vervolgen voor spionage, maar kreeg daar totnogtoe niet de kans toe. Snowden wist namelijk via Hongkong naar Rusland te vluchten. Hij kan daar nu nog "enkele jaren" verblijven, aldus het Russische ministerie voor Buitenlandse Zaken vanochtend.

Opmerkelijk tijdstip

Het ziet er dus niet naar uit dat Snowden in de nabije toekomst voor een Amerikaanse rechtbank verschijnt. Met de kennis dat de relatie tussen de VS en Rusland de laatste weken erg bekoeld is, wordt dan ook luidop afgevraagd of er een strategie zit achter de verlenging van Snowdens verblijf.

Ook het tijdstip van de Russische mededeling valt op: gisteren maakte Obama namelijk bekend dat die andere bekende klokkenluider, Chelsea Manning, in mei vervroegd vrijkomt. Ook Snowden had bij Obama om gratie gevraagd, maar kreeg dus geen gehoor.

"Open wond"

"In de mededeling van het Russisch ministerie, wordt geen link gelegd met de gratie voor Chelsea Manning", zegt Ruslandkenner Jan Balliauw. "Maar het is wel zo dat Snowden van erg grote waarde is voor Rusland. Snowden heeft volgens Rusland duidelijk gemaakt dat de Amerikaanse cyberactiviteiten nog veel erger zijn dan de Russische (de Russen worden door de VS beschuldigd van inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen, nvdr.)."

Obama wordt bij deze ook nog eens herinnerd aan de "open wonde" die de hele zaak-Snowden bij hem heeft nagelaten. "De zaak-Snowden leidde -als ik het me goed herinner- tot de eerste grote breuk tussen de VS en Rusland", legt Balliauw uit. "Toen bekend was geraakt dat Rusland asiel verleende aan Snowden, zei Obama een bezoek aan Moskou af. Het Witte Huis had het toen in een mededeling over een "ontgoochelende beslissing van Rusland"."

"Met de beslissing om Snowden nog langer te laten blijven, draait men nu, op het einde van Obama's ambtstermijn, de vinger nog eens extra in de wonde", meent Balliauw.

Trump

"Het feit dat ze Snowden hebben, is iets wat Rusland zo lang mogelijk wil uitspelen. Het valt nu nog af te wachten wat er zal gebeuren eens Donald Trump president wordt." Tussen Trump en Poetin blijkt het namelijk heel wat beter te klikken dan tussen Obama en Poetin.