Meer dan vijftig doden bij zware bomaanslag in Mali

In het noorden van het West-Afrikaanse land Mali heeft een zelfmoordterrorist zich met een vrachtwagen vol explosieven opgeblazen nabij een legerkazerne. Daarbij zouden minstens 50 doden zijn gevallen. Het gaat om de zwaarste aanslag in het toch erg woelige Mali en het is een tegenvaller voor de moeizame stabilisering van het land na een burgeroorlog.

De aanslag was gericht tegen een legerkamp waar zowel Malinese soldaten als gewezen rebellen samenwonen. Die integratie maakt deel uit van het vredesproces dat in 2015 is ingezet. Het kamp ligt in Gao, een grote stad in het noorden van Mali aan de rivier de Niger.

Een vrachtwagen vol explosieven is ingereden op de ingang van het kamp en ontploft, op een ogenblik dat een bijeenkomst aan de gang was tussen militairen en ex-rebellen. Dat verklaart meteen het hoge aantal slachtoffers.

Aanvankelijk was er sprake van 37 doden, maar dat aantal is gestaag gestegen en wordt nu op meer dan 50 geraamd. Er zijn ook zeker meer dan 100 gewonden. Op de plaats van de aanslag liggen uren na de explosie nog altijd afgerukte lichaamsdelen en het aantal slachtoffers kan dus nog gevoelig stijgen.

De aanslag is intussen opgeëist door AQIM (Al Qaeda in the Maghreb), een Noord-Afrikaans filiaal van de beruchte terreurgroep. Die is wellicht bedoeld om het vredesverdrag in Mali te ondermijnen. Daarom waren zowel militairen als gewezen rebellen die zich bij het vredesproces hebben aangesloten, het doelwit.

Mali onder vrees voor nieuwe oorlog

Vier jaar geleden werd het noorden van Mali onder de voet gelopen, eerst door rebellen van de lokale Toeareg-minderheid, daarna viel het gebied in handen van extremistische moslimgroepen die er een waar terreurbewind installeerden. Ze hebben er ook archeologische sites zoals in de oude stad Timboektoe vernietigd.

Begin 2013 sloegen Franse militairen de opstand neer en werd het noorden van Mali officieel herenigd met de rest van het land. Sindsdien is er een VN-vredesmacht actief en is er een vredesverdrag gesloten tussen de Malinese regering en zowel de Toearegs als andere gewezen rebellen. Radicale moslimgroepen leggen zich daar echter niet bij neer en proberen dat vredesproces te verstoren met terreur. 

De VN-missie in Mali is ook riskant. De Minusma-vredesmacht telt meer dan 12.000 militairen. Vorig jaar zijn er 29 VN-blauwhelmen gedood.

In Mali is ook een Europese opleidingsmissie voor het Malinese leger actief, de EUTM. Die staat onder Belgisch bevel en er nemen ook Belgische militairen, in dit geval Ardense Jagers uit Marche-en-Famenne, aan deel.