Nigeriaanse muzikant William Onyeabor (70) overleden

De Nigeriaanse muzikant William Onyeabor is overleden. Dat heeft zijn platenmaatschappij bekendgemaakt. De man is vooral bekend van het nummer "Better change your mind" uit 1978. Hij werd 70.

Onyeabor overleed gisteren in zijn huis in Nigeria na een korte ziekte, maar het nieuws is pas vandaag bekendgemaakt door zijn platenlabel Luaka Bop. "Het is met een ongelooflijk zwaar hart dat we moeten melden dat de mythische muziekpionier William Onyeabor is overleden", zo staat te lezen in een verklaring. "Hij was een buitengewone kunstenaar, zakenman en visionair."

De man startte zijn muzikale carrière in 1977 en bracht in totaal negen albums - met vooral elektronische funk - uit onder zijn eigen muzieklabel. Vooral door het nummer "Better change your mind" uit 1978 kreeg hij wereldbekendheid. 

Gedurende zijn carrière had Onyeabor een belangrijke stem in de Nigeriaanse muziek. In de jaren 80 keerde de man de muziek de rug toe en ging hij zich vooral toezeggen op zaken. Sindsdien verdween hij uit het zicht.

Hoe dan ook verscheen er wel nog steeds materiaal van hem. Zo werd in 2013 nog het best off-album "Who is William Onyeabor?" uitgegeven door Luaka Bop.

De man laat een vrouw, vier kinderen en vier kleinkinderen achter.