Ouders doen veel meer aan erfenisplanning

Het aantal schenkingen van woningen is de voorbije twee jaar explosief gestegen. Ouders die een jaartje ouder worden, gaan veel strategischer om met erfenisplanning dan vroeger. "Tegen hun overlijden willen ze alles geregeld hebben."

Op de vraag "gaat u de gezinswoning later schenken aan de kinderen?" antwoordt bijna de helft de respondenten positief. 31% zegt ja, maar met behoud van vruchtgebruik. 15% doet zelfs een schenking van de volledige eigendom. Dat blijft uit een rondvraag over wonen die Indiville uitvoerde op vraag van de VRT.

"Dat aantal is zonder enige twijfel enorm toegenomen in Vlaanderen", zegt Bart Van Opstal van notaris.be. Cijfers van de notarisfederatie tonen dit duidelijk aan: over heel Vlaanderen waren er in januari 2015 447 immo-schenkingen. In juli was dat al 738, en in december 2015 piekte het zelfs naar 2.247. Ook dit jaar blijven de cijfers hoog, iets boven of onder de 1.500 per maand.

"Dubbel voordeel: geen ruzie, geen erfenisrechten"

Enerzijds is de wetgeving veranderd in 2015 en is het fiscaal goedkoper geworden. Dat zet ouders veel meer aan het plannen dan vroeger. Maar er is meer.

"We krijgen als notarissen veel meer vragen over successieplanning", legt Van Opstal uit. "Mensen zeggen "ik wil niet meer wachten tot mijn overlijden". Tegen dan willen ze alles geregeld hebben. Ze zien een dubbel voordeel: geen ruzies onder de kinderen achteraf, en geen erfenisrechten."

Het scheelt heel wat

Dat kan een slok op een borrel schelen. Erfenisrechten lopen immers snel op naarmate het bedrag klimt: 3% tot 50.000 euro, 9% van 50.000 tot 250.000 euro en maar liefst 27 procent boven 250.000 euro (voor erfenissen in rechte lijn zoals kinderen).

Op schenkingen van geld betaal je slechts 3 procent. Op schenkingen van vastgoed betaal je 3% tot aan 150.000 euro, en 9% op de schijf tussen 150.000 en 250.000 euro. In het voorbeeld van een huis van 250.000 euro, moet bij een schenking 13.500 euro worden betaald. Indien niet wordt geschonken, is dat 19.500 euro.

Ouders plannen dan wel veel meer, sommigen doen het nog snel-snel wanneer ze bijvoorbeeld slecht nieuws krijgen. Dit kan, maar je moet er rekening mee houden dat de notaris een maand of 2 nodig heeft om de schenkingsakte op te stellen. Wanneer het enige onroerend goed is geschonken dan moet er hierop nadien geen erfbelasting meer op betaald worden, zelfs al komt de schenker te overlijden binnen de 3 jaar na de schenking.

Meest gelezen