Rubenshuis krijgt er binnenkort een Van Dyck en Jordaens bij

Het Rubenshuis krijgt er op termijn een Van Dyck en Jordaens bij. Dat schrijft De Standaard en het bericht is bevestigd aan onze redactie. Eerst zijn de werken nog te zien op de kunstbeurs Brafa.

De twee schilderijen waarover het gaat komen uit een privécollectie en zijn vorig jaar geschonken aan de Koning Boudewijnstichting. Daardoor blijven de werken in ons land. 

Het eerste schilderij is "De apostel Mattheüs" van Anthony Van Dyck en komt uit een reeks portretten van apostelen die de schilder tussen 1618 en 1620 maakte. De man was toen zo'n 20 jaar.

Het werk van Jacob Jordaens is een zelfportret dat dateert van midden de zeventiende eeuw. Het gaat om een atelierrepliek, het origineel hangt in Neuburg an der Donau.

De twee werken zijn vanaf zaterdag een week lang te zien op de kunstbeurs Brafa. Daarna worden ze overgebracht naar het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK), waar ze zullen worden onderzocht. Uiteindelijk zullen ze worden overgebracht naar het Rubenshuis. Wanneer dat zal gebeuren is nog niet duidelijk. 

Meest gelezen