Rusland verlengt verblijf van Snowden "met enkele jaren"

Rusland heeft het verblijf van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden "met een aantal jaar" verlengd. Dat meldt het Russisch ministerie van Buitenlandse Zaken. Snowden leeft daar in ballingschap, in de VS riskeert hij een celstraf van 30 jaar voor spionage.

Gisteren werd bekendgemaakt dat de aftredende Amerikaanse president Barack Obama de celstraf van die andere Amerikaanse klokkenluider, Chelsea Manning, fors heeft ingekort. Na zeven jaar in de cel, zou ze nu over 5 maanden, in mei, vrijgekomen. Oorspronkelijk had ze een celstraf van 35 jaar gekregen.

Over het lot van Edward Snowden had Obama zich niet uitgesproken. Nochtans had ook die om gratie gevraagd. De woordvoerder van het Witte Huis, Joshua Earnest, benadrukte gisteren de verschillen tussen de twee aanvragen. "Chelsea Manning is voor de militaire rechtbank gekomen, heeft een eerlijk proces gekregen, werd schuldig bevonden, werd veroordeeld voor haar misdaden en erkende haar wangedrag. Meneer Snowden is gevlucht in de armen van een tegenstander en heeft toevlucht gezocht in een land dat recentelijk nog geprobeerd heeft om het vertrouwen in onze democratie te ondermijnen." Bovendien lekte Snowden volgens het Witte Huis gevaarlijkere documenten dan Manning.

Wie is Edward Snowden?

De informaticus Edward Snowden bracht in 2013 de omvang van het Amerikaans elektronisch spionagenetwerk aan het licht. Hij ontvreemdde erg veel "top secret" documenten tijdens zijn werk bij de NSA, een van de meest geheime inlichtingendiensten van de VS die gespecialiseerd is in het onderscheppen van elektronische communicatie. De Amerikaanse overheid wil hem achter de tralies en daarom leeft Snowden nu ondergedoken in Rusland.