Senegal is klaar voor militaire inval in buurland Gambia

In het West-Afrikaanse land Gambia stijgt de spanning nu de ambtstermijn van huidig president Yahya Jammeh om middernacht eindigt. Jammeh heeft de verkiezingen verloren, maar weigert om op te stappen. Senegal en Nigeria houden troepen klaar om tussenbeide te komen als Jammeh om middernacht geen ontslag zou nemen.

Normaal had morgen donderdag de eedaflegging van Adama Barrow, de winnaar van de verkiezingen, moeten plaatsvinden. Huidig president Yahya Jammeh weigert echter om af te treden en heeft gisteren de noodtoestand uitgeroepen. Het parlement heeft zijn ambtstermijn met drie maanden verlengd.

Onder de noodtoestand kunnen mensen opgepakt worden wegens "ongehoorzaamheid" en de veiligheidsdiensten zijn aanwezig in de straten. De meeste winkels in Gambia zijn gesloten.

De gevluchte president-elect Adama Barrow heeft de steun gekregen van de internationale gemeenschap en van de buurlanden Senegal en Nigeria. Senegal heeft troepen naar de grens met Gambia gestuurd en Nigeria levert vliegtuigen en een marineschip.

Als president Jammeh om middernacht geen ontslag neemt, dreigen de Senegalezen met Nigeriaanse steun om Gambia binnen te vallen en Barrow via militaire middelen aan de macht te brengen. Volgens een woordvoerder van Barrow zal elke militair die dat probeert te verhinderen, beschouwt worden als een rebel.

Het leger van het kleine Gambia bestaat uit nauwelijks 900 militairen en is geen partij voor Senegal. ECOWAS, de regionale organisatie van West-Afrika, probeert in allerijl nog te bemiddelen. 

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Buitenlandse toeristen worden geëvacueerd

In Banjul, de hoofdstad van Gambia, heerst grote onzekerheid en zijn de meeste winkels gesloten. Gambia is populair bij veel westerse toeristen, vooral Britten en Nederlanders. Velen van hen zijn naar de luchthaven getrokken. 

Reisbureau's zoals Thomas Cook, Tui en Corendon zijn intussen begonnen met het evacueren van een duizendtal buitenlandse toeristen. Onder hen zijn ook Belgen.

Eerder al Senegalese invasie in Gambia

Gambia is niet veel meer dan een 250 kilometer lange en soms enkele tientallen kilometers brede strook langs de gelijknamige rivier in West-Afrika. Het land is sinds 1965 onafhankelijk binnen het Britse Gemenebest en is sinds 1970 een republiek. 

In 1981 werd toenmalig president Dawda Jawara verjaagd door een militaire staatsgreep. Senegal kwam toen al een eerste keer militair tussenbeide en bracht Jawara opnieuw aan de macht. Tot 1989 vormden Senegal en Gambia daarop de confederatie Senegambia, maar de tegenstellingen tussen het Franstalige Senegal en het Engelstalige Gambia bleken te groot en de unie werd ontbonden.

Sinds een staatsgreep van 1994 is Yahyah Jammeh (foto in tekst) aan de macht.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.