Slachtoffers van aanslagen 22/3 vragen federale cel voor bijstand

De slachtoffers en nabestaanden van de terreuraanslagen van 22 maart in Zaventem en Maalbeek klagen aan dat ze nog altijd te weinig bijstand krijgen van de overheid. Ze willen een federale cel die hen bijstaat met raad en daad en ook op psychisch vlak. Ze vragen ook om van de herdenkingen "geen circus" te maken.
AFP or licensors

Vandaag konden enkele slachtoffers en nabestaanden aan het woord komen in de bevoegde parlementaire commissie. Ze namen de gelegenheid te baat om een noodkreet te slaken.

Zo hebben ze nog altijd niet het statuut van "slachtoffer van terrorisme" gekregen, zoals hen nochtans beloofd was door de overheid. Eén van de getuigen, Carina Ponnet die haar man verloor in Zaventem, vertelde dat ze zich zo veel maanden later nog altijd door een "berg papieren" moet worstelen en zich dag en nacht moet concentreren om "tegen alles en iedereen om haar rechten te verdedigen". Dat valt haar erg zwaar en is erg vermoeiend.

De slachtoffers en hun familieleden vragen dan ook dat de federale overheid nu eindelijk werk maakt van een federale cel, hen administratief, maar ook psychisch, zou moeten bijstaan. 

AFP or licensors

"Liefst geen circus"

Vandaag bleek ook dat veel slachtoffers bang zijn dat de geplande herdenkingsplechtigheden op 22 maart dit jaar geen rekening zullen houden met hun wensen.

"De vele initiatieven zijn prachtig, maar niemand komt naar ons toe met de vraag of dat voor ons ok is en of we daar blij mee zijn", zei Philippe Vansteenkiste die zijn zus verloor op Brussels Airport.

Liefst van al ziet hij de herdenkingen beperkt tot één of twee initiatieven in zeer beperkte kring. "Vandaag krijgen we de indruk dat van alles gepland wordt. Wellicht vol goede bedoelingen, maar omdat we nooit geconsulteerd zijn, krijgen we wat de indruk dat we gebruikt worden voor commerciële of politieke doeleinden. Dat willen we graag vermijden en we zouden dus ook graag gehoord worden", aldus Vansteenkiste.