Verlaat Julian Assange nu wel of niet Ecuadoraanse ambassade?

Julian Assange, de oprichter van de klokkenluiderswebsite WikiLeaks, zegt dat hij bereid is om zich over te geven als zijn rechten gegarandeerd zijn. Assange zit nog altijd in de Ecuadoraanse ambassade in Londen waar hij van asiel geniet. Zweden heeft een aanhoudingsbevel tegen hem uitgevaardigd heeft wegens seksueel misbruik.
AP2011

WikiLeaks had vorige week via Twitter laten weten dat Assange akkoord zou gaan met een uitlevering aan de VS, mocht Obama beslissen dat Chelsea Manning vervroegd vrijgelaten wordt. Dat dat zal gebeuren, werd gisteren aangekondigd. Manning mag medio mei de gevangenis verlaten. Daarmee valt de gevangenisstraf van de transgender terug van 35 tot 7 jaar. Manning lag aan de basis van veel lekken van WikiLeaks.

"Assange ziet dat als een groot gedeeltelijk succes, om niet alleen Manning, maar ook WikiLeaks en zichzelf te rehabiliteren", aldus zijn advocaat, maar vandaag bleef Assange de kat uit de boom kijken in de Ecuadoraanse ambassade in Londen waar hij al jaren asiel heeft.

Vanavond stelt zijn advocaat dat Assange toch bereid is om zich over te geven, maar dan wel op voorwaarde dat zijn rechten gegarandeerd zijn. Zweden wil zijn uitlevering omdat hij zich daar moet verantwoorden wegens seksueel misbruik van twee vrouwen. Assange ontkent de feiten en zegt dat het gaat om een complot om hem uit te leveren aan de Verenigde Staten.

Assange verblijft al sinds juni 2012 in de Ecuadoraanse ambassade in Londen om een uitlevering aan Zweden te vermijden. In dat land lopen twee aanklachten voor verkrachting, maar de WikiLeaks-oprichter ontkent de feiten. De Australiër vreest dat Stockholm hem aan de VS zal uitleveren, waar hij zich zal moeten verantwoorden voor de publicatie van honderdduizenden militaire en diplomatieke documenten, hem bezorgd door Manning.