Voor onze droomwoning staan we probleemloos in de file

Dicht bij het werk wonen maakt gelukkiger, is de algemene regel, zeker in het heel erg filegevoelige Vlaanderen. Toch blijkt dat weinigen om die reden ook echt verhuizen.

“Het fileverhaal is voor veel Vlamingen zeer aanvaardbaar”, zegt Jo Steyaert van Indiville, het bureau dat de enquête uitvoerde. “De meesten nemen de file er gewoon bij.” Socioloog en expert Ruimtelijke Planning Pascal Dedecker van K.U. Leuven vult aan: “Het verbaast me dat de jongere generatie niet in opstand komt tegen het fileprobleem.”

Dit aspect vertaalt zich ook in de cijfers. Vlamingen met verhuisplannen in de toekomst, doen dit vooral uit ontevredenheid met de woning zelf, omdat het financieel te lastig is geworden, of omdat de gezinssituatie gewijzigd is. Anderen willen graag eigenaar worden.

De afstand woon-werkverkeer komt pas op plaats 8 als reden om te verhuizen.

Vooral de buurt geeft de doorslag

Wanneer we een woning kiezen, houden we vooral rekening met de ligging - de buurt is het belangrijkst.

De mobiliteit en bereikbaarheid zijn dat ook: heb ik een bus- of tramhalte in de buurt, raak ik er vlot met de auto en hoe is mijn verbinding naar de E40 of E17? Het blijken ook factoren te zijn die de prijs van een huis de hoogte in jagen, en is een veel gebruikt verkoopsargument bij immokantoren.

Op 3 volgt "het landschap, het groen en de omgeving." Is er een park in de buurt, bijvoorbeeld? Pas op plaats 4 komt de specifieke parameter "afstand tot werk is niet te ver".

"Het zijn vooral andere parameters die spelen bij de keuze van een woning. Zolang het te doen blijft, nemen we die transfer (en de files) er gewoon bij", zegt Steyaert. En dat mag wat zijn: nergens staan we meer in de file dan in België. 

Meest gelezen