Wat doet koning Filip met acteur Matt Damon in Davos?

Koning Filip en koningin Mathilde vertegenwoordigen zoals de voorbije jaren ons land op het Wereld Economisch Forum in Davos, in Zwitserland. Filip had er -tussen enkele pistolets door- een gesprek met de Amerikaanse acteur Matt Damon, Mathilde ontmoette dan weer de Colombiaanse popzangeres Shakira. Wat doen de sterren eigenlijk in Davos?

In Davos komen elk jaar ongeveer 2.000 mensen uit de internationale politiek, het bedrijfsleven en de wetenschap bijeen om te praten over de grote sociale en economische problemen van de wereld. Het thema dit jaar is Responsive and Responsible Leadership.

Het Belgische koningspaar woont vergaderingen en lezingen bij, maar maakt ook tijd voor persoonlijke ontmoetingen. Zo had koning Filip een gesprek met acteur Matt Damon (bekend van zijn rol als Jason Bourne in de gelijknamige films).

Minder bekend is dat Damon een van de gezichten en oprichter is van Water.org, een organisatie die zich inzet om mensen in onderontwikkelde landen toegang te verschaffen tot proper water en degelijk sanitair. "Een probleem dat we absoluut kunnen aanpakken", liet de acteur tijdens een lezing weten.  

Mathilde had eerder al een babbel met popzangeres Shakira (bekend van  hits als "Waka waka" en "Whenever, wherever") in Davos. Shakira is -net als de koningin trouwens- sinds 2016 pleitbezorger van de Verenigde Naties (VN).

Beiden zetten zich in om een einde te maken aan armoede, honger en ongelijkheid. Mathilde en Shakira hadden het op het Forum over onderwijs, volgens de zangeres een belangrijke stap op weg naar vrede. Shakira kreeg deze week in Davos al een Crystal Award voor haar humanitaire inzet.