Zeker 70 doden bij bombardement op vluchtelingenkamp in Nigeria

Bij het bombardement van de Nigeriaanse luchtmacht op een vluchtelingenkamp in het noordoosten van het land zijn zeker 70 mensen om het leven gekomen. Dat melden Artsen Zonder Grenzen. Volgens de ngo werd het kamp per ongeluk gebombardeerd. Meer dan 100 mensen raakten gewond.

De luchtaanval vond gisterochtend plaats in Rann, in de staat Borno. Onder de slachtoffers zijn er ook 6 werknemers van het Nigeriaanse Rode Kruis, 13 andere hulpverleners raakten gewond.

Het Nigeriaanse leger zei dat het de bedoeling was om de terreurgroep Boko Haram aan te vallen, maar de militairen vergisten zich van doelwit.

Volgens het Rode Kruis moeten 46 zwaargewonde mensen dringend worden geëvacueerd uit het kamp. Gewonden worden nu verzorgd in openlucht in slechte omstandigheden. Het dodental zou nog kunnen oplopen.

"Catastrofale gebeurtenis"

De Hoge Commissaris voor Vluchtelingen van de VN, Filippo Grandi, noemde het bombardement een catastrofale gebeurtenis. Hij wil een diepgaand onderzoek, zodat dit nooit meer kan gebeuren. Het vluchtelingenkamp werd in maart vorig jaar opgericht voor 43.000 mensen die op de vlucht zijn voor Boko Haram.

Human Rights Watch roept de Nigeriaanse overheid op om de slachtoffers van het bombardement te vergoeden. "Het is niet omdat het bombardement per ongeluk gebeurde, dat er geen compensatie moet komen", zeg Mausi Segun van Human Rights Watch.

Intussen is een presidentiële delegatie onderweg naar Rann. President Muhammadu Buhari kondigde recent aan dat Boko Haram vernietigd moet worden en verdreven uit zijn bolwerken, maar de aanvallen blijven duren.