Reporters

"De kinderen moeten niet opdraaien voor onze scheiding"

Sara voedt samen met haar ex-man haar kinderen in co-ouderschap op, in tegenstelling tot bij veel vormen van co-ouderschap blijven de kinderen op één plaats wonen. "De kinderen hebben niet om onze scheiding gevraagd, ze moeten er ook niet voor opdraaien."
Reporters

Verblijfsco-ouderschap, waarbij de kinderen week om week verhuizen van het huis van de ene ouder naar het huis van de andere ouder, heeft als groot nadeel dat de kinderen moeilijker een sociaal leven kunnen uitbouwen. Wekelijks naar de jeugdbeweging of de sportclub gaan is niet eenvoudig op die manier, zeker als beide ouders ver van elkaar wonen.

Steeds meer gescheiden ouders kiezen dan ook voor een bijzondere manier van co-ouderschap: niet de kinderen, maar de ouders verhuizen week om week. Op die manier kunnen de kinderen hun leven van voor de scheiding grotendeels behouden. Het zijn de ouders die wekelijks moeten verhuizen.

"Ze zien ons allebei dagelijks"

De kinderen van Sara uit Gavere zijn voor een stuk dat geval. De kinderen wonen eigenlijk bij haar ex-man, maar de opvoedkundige taken zijn eerlijk verdeeld. "De kinderen wonen en slapen op dezelfde plaats. Ik heb een huisje in de buurt, waardoor ik elke ochtend en avond heen en weer ga", legt ze uit op MNM. "Ik breng ze naar school en hun vader haalt die elke dag op. Op die manier kunnen de kinderen thuis blijven en moeten ze geen nieuwe vriendjes maken."

Sara vond het belangrijk om voor het belang van de kinderen te kiezen. "In het begin was het niet gemakkelijk voor mij, maar de kinderen hebben niet om de scheiding gevraagd. Ze moeten er dan ook niet voor opdraaien", zegt ze voorts. "Via deze regeling zien ze ons ook allebei dagelijks. Als er iets is dat ze liever tegen mama of liever tegen papa vertellen, dan kan dat ook."