"Geen enkel teken van leven in hotel Rigopiano"

In Italië zijn de hulpdiensten nog altijd bezig het ondergesneeuwde hotel Rigopiano in de Abruzzen te doorzoeken, na de lawine van afgelopen nacht. Ongeveer 25 mensen worden vermist. Er zijn twee overlevenden.

De sneeuwmassa moet gisteren in de late namiddag met een enorme kracht van de bergflank in het massief van Gran Sasso zijn gegleden. Alles werd meegesleurd: bomen, vee, stenen, auto's.

Op het pad van de lawine lag ook het luxehotel Rigopanio, langs de flank van de berg niet ver van de gemeente Farindola. Het natuurgeweld deed het gebouw liefst 10 meter verplaatsen. Het dak stortte deels in, de sneeuw drong het hotel binnen, de drie verdiepingen van het resort raakten haast helemaal ingesneeuwd.

(lees verder onder foto)

"Help, we vriezen hier dood"

Op het moment van de ramp waren zo'n 20 hotelgasten en 10 personeelsleden aanwezig. Een koppel toeristen stuurde een dramatische sms naar de hulpdiensten: "Help, we vriezen hier dood". Ook andere hotelgasten zochten contact met de buitenwereld via hun smartphone of gsm. "De structuur van het hotel is ingestort. Er zitten mensen gevangen, en zij zijn zelf niet in staat om over hun toestand te spreken", luidt het in een bericht.

De hulpdiensten rukten uit, maar de reddingsoperatie verliep bijzonder moeizaam. Reddingswerkers werden gehinderd door de metershoge sneeuw en de onherbergzame omgeving. Pas rond 4.40 uur konden ze op hun ski's het hotel bereiken en aan de reddingsactie beginnen. "De toestand is dramatisch. Er komt geen enkel teken van leven uit het puin", zegt de woordvoerder van de brandweer Luca Cari. Ongeveer 35 bandweermannen met speurhonden vlogen in de loop van de morgen per helikopter naar de plaats van het onheil. Ze nemen aan de reddingsoperaties deel aan de zijde van politieploegen die 's nachts op ski's toekwamen.
(lees verder onder foto)

"Ik ging net iets halen uit de auto..."

Intussen klagen sommigen over het feit dat de reddingsoperatie te traag op gang zou zijn gekomen. "Ik kreeg om 17.30 uur een telefoontje van mijn chefkok die op vakantie was in het hotel", vertelt een restauranthouder. "Hij zei me dat het hotel onder sneeuw verdwenen was en bleef maar om hulp roepen. Ik verwittigde de hulpdiensten, maar zij namen me niet serieus. Pas na 20 uur begon het op gang te komen."

Tot dusver zijn twee mensen gered en zijn drie lichamen geborgen, zei de politie aan het Italiaanse persbureau ANSA. Een vierde lichaam is gelokaliseerd. Twee mannen werden levend teruggevonden buiten het hotel. Ze waren onderkoeld. De 38-jarige Giampaolo Parete is bij de geredden. "Ik was net iets gaan halen in de auto. Ik raakte bedolven onder de sneeuw, maar ik kon eruit geraken. Mijn auto zelf lag niet onder de sneeuw, en daar wachtte ik dan tot de reddingswerkers kwamen", getuigt hij. Zijn vrouw en twee kinderen zitten wel nog steeds vast in het hotel, en over hun toestand is niets bekend.

Luxehotel tegen de flanken van Gran Sasso

Hotel Rigopiano is een viersterren luxeresort langs de oostelijke flanken van het massief Gran Sasso in de Abruzzen. Het resort staat bekend voor zijn wellness en idyllische omgeving.

Het hotel ligt op 1.200 meter boven de zeespiegel, en is geliefd omdat het afgelegen en midden in de bossen ligt. Het zijn die troeven die de reddingsoperatie danig hebben bemoeilijkt.

Hotelgasten nacht lang onder lawine: het relaas

Meest gelezen