"Hope"-ontwerper maakt posters van mensen die "zullen worden verwaarloosd door Trump"

De ontwerper van de "Hope"-posters van Barack Obama heeft - een dag voor de inauguratie van Donald Trump - enkele nieuwe versies klaar. Onder de noemer "We the People" wil hij een duidelijk statement maken.

Acht jaar geleden maakte Shepard Fairey de rood-blauwe "Hope"-poster van Barack Obama. De afbeelding werd een icoon en gaat ondertussen hand in hand met de overwinning van de Amerikaanse president.

In de laatste uren van het presidentschap van de Democraat - en een dag voor de eedaflegging van Trump - komt de ontwerper met enkele nieuwe posters. Ze maken deel uit van de "We the People"-campagne, verwijzend naar de eerste drie woorden van de inleiding van de grondwet. Het gaat om een project van Amplifier Foundation, een non-profitorganisatie die naar eigen zeggen opkomt tegen "haat, angst en openlijk racisme". 

In totaal maakte Fairey drie posters die nogal lijken op de "Hope"-affiche van acht jaar geleden. Op de affiches zijn een moslim, een latino en een Afrikaanse Amerikaan te zien. "We denken dat zij de drie groepen zijn die misschien het meest bekritiseerd worden door Trump en dat ze dus ook het meeste zullen worden verwaarloosd", zegt de man aan CNN.

De affiches zijn te downloaden op de website van de organisatie. "Iedereen kan ze omhoog hangen in de straten, voor de ramen of op muren", zo klinkt het.