"In de toekomst centrale taskforce voor slachtoffers terreur"

Mocht ons land in de toekomst opnieuw te maken krijgen met een terreuraanslag dan zou de overheid samen met de privésector een taskforce moeten samenstellen die probeert alle dossiers van slachtoffers zo snel mogelijk af te wikkelen. Dat zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

Geens zal binnenkort samen met premier Charles Michel (MR) en minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) de slachtoffers van de aanslagen van 22 maart ontvangen. Die lieten gisteren in de parlementaire onderzoekscommissie weten dat ze zich in de steek gelaten voelen. Ze vroegen een federale cel die meer hulp en bijstand verleent, zowel psychisch als materieel. Ook de voorzitter van de parlementaire commissie die de aanslagen onderzoekt, Patrick Dewael (Open VLD), vraagt om een taskforce.

"Ik zal samen met de premier een delegatie van de slachtoffers ontvangen om te horen waar het in hun ogen precies is misgelopen en waar wij onze hulp nog kunnen verbeteren" zegt Geens. "Men zou bij een volgende gelegenheid tussen alle overheden en ook de privé - want het is voor een belangrijk stuk ook een verzekeringskwestie - een centrale taskforce kunnen hebben van een 5 à 10 mensen die proberen alle dossiers zo snel mogelijk uit de voeten te krijgen."

Slachtofferfonds

Ook premier Michel zegt dat het beter kan. "We bevonden ons na de aanslagen in een ongeziene situatie en we moeten daar natuurlijk lessen uit trekken", zegt hij. Hij is bereid om te luisteren naar de suggesties en opmerkingen over hoe het beter kan.

Op het centrale aanspreekpunt voor de slachtoffers zijn er sinds 20 april 700 telefoontjes en 1.500 e-mails binnengekomen. In 150 dossiers heeft het slachtofferfonds intussen 1 miljoen euro uitgekeerd. Het gaat om bedragen van 15.000 tot 30.000 euro. Volgens de overheidsdienst van justitie werden op zo'n korte tijd nog nooit zoveel beslissingen genomen en bedragen uitgekeerd.