"Verschillende doden in door lawine getroffen hotel in Italië"

In Italië zijn "meerdere doden" gevallen in een hotel dat getroffen werd door een lawine. Dat melden Italiaanse media. De lawine is mogelijk veroorzaakt door de reeks aardbevingen van gisteren. De reddingsoperatie is nog steeds aan de gang.

In het getroffen hotel Rigopiano - in de gemeente Farindola in de Abruzzen - logeerden op het moment van de ramp 20 toeristen, bovenop het aanwezige hotelpersoneel. In totaal raakten zo'n 30 mensen bedolven. Enkelen van hen konden via sms de reddingsdiensten alarmeren. "Help, we sterven hier van de kou", klinkt het in het bericht, aldus Italiaanse media.

De lawine sloeg gisteren in de late namiddag toe. Er kwam een grote reddingsoperatie op gang, maar die werd bemoeilijkt door het dikke sneeuwtapijt. Het hotel ligt ook in een bergachtig en afgelegen gebied. Pas vanmorgen vroeg konden de reddingswerkers bij het getroffen hotel raken, en dan nog enkel op ski's. Ambulances en ander groter materiaal raakten pas rond het middaguur ter plaatse.

Volgens reddingswerkers vallen er "meerdere doden" te betreuren, maar meer details zijn er niet. De reddingsoperatie is ook nog steeds aan de gang, er zijn nog steeds vermisten. "Twee mensen zijn levend uit het hotel gehaald, en er is al een dode geborgen", weet correspondent Angelo van Schaik. "Maar het is bijna onmogelijk om hier te komen, een gedeelte van het hotel is ingestort. Er ligt 5 meter sneeuw, er wordt gewerkt met graafmachines, er zijn honden onderweg. Het is moeilijk, lastig en gevaarlijk."

Over de identiteit van de slachtoffers is nog niets bekend, maar mogelijk zijn daar dus ook buitenlanders bij. Buitenlandse Zaken in Brussel heeft alvast contact opgenomen met de Italiaanse autoriteiten voor meer informatie.

Reeks aardbevingen

De regio werd gisteren getroffen door een reeks van vier behoorlijk krachtige aardbevingen. Mogelijk hebben die bevingen de lawine veroorzaakt, al is dat op dit moment nog niet helemaal zeker.

Elders in de streek begaven delen van gebouwen het onder druk van de bevingen en het gewicht van de sneeuw. Op die manier kwam ook een 83-jarige man om het leven in zijn stal.

Eerste hotelgast gered vanonder lawine

Reddingsteams vorderen maar lanzaam