Bus met 28 Belgische toeristen vast in zuiden van India

Een bus met 28 Belgische toeristen zit vast in het zuiden van India, tussen Madurai en Thekkady. De wegen worden geblokkeerd door Tamils, die niet akkoord gaan dat hun traditionele stierenspelen afgeschaft zijn door de nationale regering. Dat vertelt Nico Snelders, een Vlaming die op de bus zit, aan "De wereld vandaag" op Radio 1.

In 2014 werden de Jallikattu, de traditionele stierenspelen van de Tamil afgeschaft nadat dierenrechtenorganisaties geprotesteerd hadden en die ban werd verlengd in 2016. Jallikattu wordt normaliter in januari georganiseerd, tijdens het oogstfestival van Thai Pongal. Stierenvechters moeten de bult van de stier voor zo'n 15 à 20 meter vasthouden of gedurende drie sprongen op de stier blijven zitten om een prijs in de wacht te slepen. Maar dat mag dus al twee jaar niet meer. Nu protesteren duizenden mensen tegen de ban. 

Volgens Snelders is de afschaffing van de stierenspelen de druppel die de emmer deed overlopen. "Volgens de mensen die ik gesproken heb, voelen de Tamils zich benadeeld en niet genoeg gehoord in de nationale regering. Vroeger hadden ze hier een politica die opkwam voor hun rechten, maar sinds haar dood enkele maanden geleden, voelen de Tamils zich verwaarloosd."

"De afschaffing van een 2.000 jaar oude traditie, is de aanleiding tot de rellen en dus ook tot de wegblokkades. We zijn daar met onze bus ingesukkeld omdat er maar één grote weg is van Madurai naar Thekkady." Politie was er volgens Snelders enkel vanmorgen. "De rest van de dag hebben we niemand gezien. Ze wilden misschien geen olie op het vuur gooien."

Grimmige sfeer

Na bijna tien uur vastgezeten te hebben, is de bus met de 28 Belgische toeristen er intussen in geslaagd om een zijweg te nemen. Toch verliep dat niet zonder slag of stoot. "De sfeer werd grimmig. De opstanden zijn niet georganiseerd en een aantal mensen wilden ons doorlaten, maar enkele anderen gingen daar niet mee akkoord en stonden klaar met stenen", getuigt Snelders.

Op dit ogenblik weet Snelders niet waar hij is, en ook de buschauffeurs lijken geen idee te hebben hoe ze moeten rijden. "Omdat er maar één grote weg is, die nog altijd geblokkeerd wordt, moeten we nu kleine wegen nemen, die vaak op niets uitlopen." Hij vreest dat de toeristen de nacht zullen moeten doorbrengen in de bus. "En morgen zijn er nog meer stakingen en betogingen voorzien, dus het ziet er niet goed uit."

Volgens Snelders heeft hun reisorganisatie De Blauwe Vogel wel al contact gehad met de Belgische ambassade, maar kunnen die voorlopig weinig doen.