Di Rupo eist meer ethiek binnen de PS

Elio Di Rupo wil dat iedereen binnen zijn politieke familie beseft dat ethiek bijzonder belangrijk is voor de PS. De voorzitter van de Franstalige socialisten reageert zo op het schandaal rond Publifin, waarbij ook PS-politici worden genoemd. Di Rupo viseert naar eigen zeggen geen mensen, maar wil voortaan wel een "strikte limiet" op cumul van betaalde mandaten. Burgemeesters mogen van hem geen bedrijfsleider meer zijn.
Nicolas Lambert

Onlangs kwam aan het licht dat toplui van Publifin, de grootste intercommunale in Wallonië, tienduizenden euro hebben opgestreken voor een mandaat zonder dat ze daarvoor effectief een opdracht hadden uitgevoerd. Ook en vooral - de PS wordt genoemd in het dossier. "Ik ben diep gechoqueerd, want de bedragen zijn exorbitant hoog in vergelijking met het geleverde werk", vertelt voorzitter Elio Di Rupo op Bel RTL. "Als voorzitter van de PS moet ik dan ook mijn verantwoordelijkheden nemen."

Di Rupo pleit daarom voor strenge ethische gedragsregels om uitwassen bij de intercommunales in de toekomst te voorkomen. De PS-voorzitter wil onder meer een "zeer strikte beperking" van het aantal financiële vergoedingen die een politicus kan krijgen voor verschillende mandaten, kabinetsleden en mandatarissen zouden ook al hun vergoedingen transparant en publiek moeten maken, en tegenover die vergoedingen moet er een effectief geleverde prestatie staan.

Het meest opvallende voorstel van Di Rupo: burgemeesters en schepenen zouden geen bedrijfsleider mogen zijn. "Welk bedrijf het ook moge zijn, en zeker niet wanneer dat bedrijf met publieke gelden werkt", klinkt het.

"Iedereen binnen PS moet weten dat we ethiek hoog in het vaandel dragen"

Met dat laatste voorstel lijkt Elio Di Rupo vooral Stéphane Moreau te viseren, burgemeester van Ans, voormalig topman van de grootste Waalse intercommunale en bestuurder bij verschillende bedrijven. Vooral zijn naam wordt genoemd bij het schandaal rond Publifin. "Maar ik viseer niemand", verduidelijkt Di Rupo.

"Ik zeg enkel dat er orde en klaarheid moet zijn. En dat er op het gebied van vergoedingen een ethische attitude moet zijn. We moeten lessen trekken uit wat er gebeurd is. Iedereen binnen de PS moet weten dat we ethiek hoog in het vaandel dragen binnen de partij."

"Vertrouwen in Furlan"

De PS-voorzitter gaat zijn maatregelen in de eerste plaats voorstellen binnen zijn eigen partij, maar hij gaat ook praten met de andere partners binnen de Waalse regering.

In die Waalse regering behoudt Di Rupo overigens het vertrouwen in minister Paul Furlan, die verantwoordelijk is voor de intercommunales. Furlan is in die hoedanigheid danig onder vuur komen te liggen door het Publifin-schandaal. "Niemand kan hem iets verwijten. Hij heeft zeker de wil om de zaken te verbeteren."