Video player inladen ...

Van lassowerpen tot longontsteking: 5 opvallende eedafleggingen

Morgen legt Donald J. Trump de eed af als de 45e president van de Verenigde Staten van Amerika. Hoog tijd om terug te blikken op memorabele inauguratiemomenten uit het verleden. Wij hebben 5 historisch belangrijke of simpelweg opvallende inauguraties geselecteerd.

5. William H. Harrison (4 maart 1841)

De kans is groot dat u nog nooit van William H. Harrison heeft gehoord. De erfenis van de negende president van de Verenigde Staten is dan ook niet zo gigantisch groot, de man is amper een maand president geweest. Hij gaat niet alleen de geschiedenis in als de president die het kortst op de stoel heeft gezeten, hij is meteen ook de allereerste Amerikaanse president die sterft tijdens zijn presidentschap.

Harrison legt de eed af op een bitter koude en natte dag in maart 1841. Hij houdt er daarna de langste inauguratietoespraak in de Amerikaanse geschiedenis: bijna 2 uur lang spreekt hij het volk toe. Volgens de overlevering doet hij dat zonder overjas en is hij die dag te paard naar de festiviteiten afgezakt, niet in de gesloten koets die hem is aangeboden. Die op het eerste gezicht triviale weetjes zorgen ervoor dat de goede man een longontsteking overhoudt aan zijn inauguratie. Hij bezwijkt 32 dagen later.

4. Dwight D. Eisenhower (20 januari 1953)

Dwight D. Eisenhower staat niet alleen als president in de geschiedenisboeken. Voor zijn politieke carrière is hij als generaal de opperbevelhebber van de geallieerde troepen in Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onder meer dankzij "zijn" overwinning op de nazi's slaagt hij er in 1952 in om met ruime voorsprong op zijn Democratische tegenstander Adlai Stevenson de presidentsverkiezingen te winnen.

Als hij op 20 januari 1953 de eed aflegt als 34e president van de Verenigde Staten is zijn land in de ban van de western, een filmgenre dat hij zichtbaar zelf ook kan smaken. Tijdens zijn inauguratie wordt hij door cowboyacteur Montie Montana gevangen in een lasso. Eisenhouwer lacht zich een kriek, maar ook de latere president Richard Nixon (red. Eisenhouwers vicepresident) kan zich niet inhouden.

3. John F. Kennedy (20 januari 1961)

In 1961 legt John F. Kennedy met zijn 43 lentes de eed af als allerjongste president van de Verenigde Staten ooit. De jongeman luidt met zijn inauguratietoespraak in volle Koude Oorlog met de Sovjet-Unie een nieuw tijdperk van optimisme in. "Vraag niet wat Amerika voor jou kan doen, maar wat we samen kunnen doen voor de vrijheid van de mens", zegt hij tijdens zijn historische toespraak.

Het optimisme van de Kennedy's is van korte duur. Amper enkele maanden later mislukt de Varkensbaai-invasie waarmee een poging werd gewaagd om het regime van Fidel Castro op Cuba omver te werpen. Nog een jaar later komt de wereld met de Cubaanse Rakettencrisis heel dicht bij een kernoorlog. Intussen worden de gevechten in Vietnam intenser. Op 22 november 1963 wordt JFK doodgeschoten in Dallas.

2. Ronald W. Reagan (20 januari 1981)

Na de Islamitische Revolutie in Iran in 1979 breekt de Iraanse gijzelingscrisis uit: 52 Amerikaanse diplomaten worden alles samen 444 dagen lang gegijzeld in de Amerikaanse ambassade in de Iraanse hoofdstad Teheran. De gijzeling groeit uit tot een belangrijk verkiezingsthema tijdens de presidentsverkiezingen in 1980. De Republikein Ronald W. Reagan wint uiteindelijk van de zittende Democratisch president Jimmy Carter.

Net voor de eedaflegging van Reagan ziet het ernaar uit dat het einde van de gijzeling in zicht is. De president-elect voorziet zelfs een aparte passage in zijn inauguratiespeech voor het geval ze zouden worden vrijgelaten net voor zijn eedaflegging. Reagan leest de passage uiteindelijk niet voor, maar enkele uren later onderbreekt hij de lunch in het Capitool. "Een 30-tal minuten geleden hebben de vliegtuigen met de gijzelaars aan boord het Iraanse luchtruim verlaten", zegt de kersverse president triomfantelijk.

1. Barack H. Obama (20 januari 2009)

De Democraat Barack Hussein Obama legt op 20 januari 2009 voor het eerst de eed af als president van de Verenigde Staten. De allereerste zwarte president surft op een golf van hoop op verandering. Het is op de koppen lopen op zijn eedaflegging, want Obama brengt een ongezien grote massa op de been. In de straten van de Amerikaanse hoofdstad Washington DC volgen bijna 2 miljoen mensen zijn inauguratie.

In volle bankencrisis en na jaren van oorlogen in het Midden-Oosten slaat zijn "Yes we can"-boodschap duidelijk aan. "We verzamelen hier omdat we hoop verkiezen boven angst. Eenheid boven conflict", zegt hij tijdens zijn inauguratietoespraak. Na acht jaar Obama zijn Amerikanen vertrokken uit Irak en grotendeels uit Afghanistan, maar is de wereld nauwelijks veiliger geworden.