Eedaflegging nieuwe Gambiaanse president wellicht in Senegal

Adama Barrow, de verkozen president van het West-Afrikaanse land Gambia, kondigt aan dat hij vandaag nog de eed als staatshoofd aflegt in de Gambiaanse ambassade in Dakar, in buurland Senegal. De aankondiging staat op zijn Facebook-pagina. In Gambia zelf blijft de toestand verward nu Yahya Jammeh de macht weigert af te staan aan Barrow.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Eerder vandaag hebben het Gambiaanse leger en de politie hun steun aan president Yahya Jammeh opgezegd, nu diens ambtstermijn officieel verstreken is. Politiebaas Ousman Sonko en stafchef Ousman Badgie zijn het eens geworden om geen bevelen van Jammeh meer aan te nemen. Ze zijn naar eigen zeggen alleen nog loyaliteit aan Adama Barrow verschuldigd. De presidentiële garde zou wel nog aan de kant van Jammeh staan.

Barrow heeft in december de presidentsverkiezingen in Gambia gewonnen. Jammeh, die  het land sinds 1994 met ijzeren vuist regeert, weigert zijn nederlaag te erkennen en klampt zich aan de macht vast.

Een laatste bemiddelingspoging van de Mauritaanse president Mohamed Ould Abdel Aziz gisteravond lijkt te zijn mislukt. Gisteren had Jammeh nog de noodtoestand uitgeroepen, een manoeuvre om zich vast te klampen aan zijn presidentiële troon.