Een bezoek aan de tandarts wordt wellicht duurder

Een bezoek aan de tandarts dreigt duurder te worden. Dat is het gevolg van het uitblijven van een akkoord tussen de tandartsen en de overheid. Ook geconventioneerde tandartsen bieden hierdoor geen tariefzekerheid meer. "Het remgeld zal wellicht stijgen", klinkt het bij het Verbond van de Vlaamse Tandartsen.
Reporters

Na de huisarts en de kinesist dreigt ook een tandartsbezoek duurder te worden. De onderhandelingen over een nieuw tariefakkoord zijn op niets uitgedraaid, schrijft De Morgen en bevestigt Stefaan Hanson van het Verbond van de Vlaamse Tandartsen. "Het akkoord van 2016 is afgelopen en er is nog geen nieuwe overeenkomst voor dit jaar", zegt hij daarover in "De ochtend". "Hierdoor mogen ook de geconventioneerde tandartsen een hoger ereloon vragen."

Concreet wil dat zeggen dat een patiënt voor een gemiddeld tandartsbezoek enkele euro's meer zal moeten ophoesten. "Het remgeld, het deel dat niet wordt terugbetaald door het ziekenfonds, zal wellicht hoger uitvallen", zegt Hanson. "De exacte meerprijs is afhankelijk van behandeling tot behandeling."

"Kosten voor praktijk stijgen sneller dan index"

Zo'n 60 procent van de tandartsen is geconventioneerd, dat wil zeggen dat ze met vastgelegde tarieven werken. Door het uitblijven van een akkoord over wat die tarieven zijn, kunnen ook zij sinds 1 januari geen tariefzekerheid meer bieden aan hun patiënten. "In afwachting van een nieuw akkoord raden wij de geconventioneerde tandartsen aan om hun ereloon met niet meer dan de gezondheidsindex van 2,5 procent te laten stijgen", zegt Hanson.

Het Verbond van de Vlaamse Tandartsen is daarmee milder dan de Vlaamse Beroepsvereniging voor Tandartsen. In De Morgen roept die beroepsvereniging op om 3 tot 5 procent meer ereloon aan te rekenen aan hun patiënten. Zelf ziet minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) niet meer zitten dan een stijging van 1,6 procent, maar dat is lager dan de indexstijging.

"De kosten van de praktijkvoering stijgen zelfs meer dan de gezondheidsindex", zegt Stefaan Hanson. "Er is een structurele onderfinanciering van de tandheelkunde. De regering plant bovendien nog besparingen in 2017, waardoor een akkoord voorlopig uitblijft." Momenteel lopen er informele gesprekken. Hanson verwacht dat er tegen februari een akkoord uit de bus komt.