Gestolen Van Goghs kunnen terug naar Nederland

Twee schilderijen van Vincent van Gogh mogen terug naar Nederland. Dat heeft een rechter in Italië beslist, zo meldt het Van Gogh Museum. Het gaat om "Zeegezicht bij Scheveningen" (1882) en "Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen" (1884/85).
"Zeegezicht bij Scheveningen", een van de twee werken

De doeken werden in 2002 gestolen uit het museum in Amsterdam. Eind september 2016 werd bekend dat de schilderijen in Italië waren teruggevonden tijdens een groot onderzoek naar de Camorra, de maffia in Napels. Ze waren in handen van een van de meest criminele bendes. Tot donderdag lag er beslag op de werken, die dienden als bewijsmateriaal, maar de rechter heeft het opgeheven.

Directeur Alex Rüger van het Van Gogh Museum is blij dat de schilderijen kunnen terugkomen. "Op korte termijn zal in Italië de formele overdracht plaatsvinden. Er is nog geen exacte datum, maar naar verwachting zal het spoedig gebeuren", zegt Rüger. Ook minister van Cultuur Jet Bussemaker noemt het geweldig nieuws dat de schilderijen binnenkort terugkeren naar Nederland. "Naar alle waarschijnlijkheid kan iedereen, jong en oud, snel weer genieten van deze werken in het Van Gogh Museum", hoopt Bussemaker.

Eind september raakte al bekend dat het ene schilderij, "Zeegezicht bij Scheveningen", wat beschadigingen heeft. Het andere werk zou ongeschonden zijn. Van beide schilderijen ontbreekt de lijst.