Hogescholen winnen aan populariteit ten opzichte van universiteiten

Dit academiejaar schreven zich aan de hogescholen 120.676 studenten in, terwijl de universiteiten met 116.084 inschrijvingen voor het eerst een daling zien. Dat blijkt uit het rapport "Hoger Onderwijs in Cijfers", waarover Het Nieuwsblad bericht. De hogescholen laten de uniefs daarmee voor het eerst overtuigend achter zich.

De inschrijvin­gen aan de hogescholen zijn toegenomen met 1,7 procent tegenover vorig academiejaar, terwijl de universiteiten een daling optekenen van 0,16 procent. De grootste verliezer bij de universiteiten is de KU Leuven met een daling van 1 procent. Vooral de academische talenrichtingen en geschiedenis lijken minder studenten aan te trekken.

"Vroeger hadden hogescholen te kampen met een negatieve perceptie, dat zij minderwaar­dig zijn dan de unief", zegt onderwijskundige Martin Valcke (UGent). "Dat juk lijken ze nu van zich te hebben afgegooid." Ook Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wijst op de stijgende waardering voor de professionele bachelors.

Volgens Crevits is de trend al enige tijd aan de gang, en is er nu geen sprake van een plotse "hausse". "De democratisering van het hoger onderwijs in Vlaanderen is positief en het is logisch dat er vooral een groei is van studenten in het professioneel hoger onderwijs. De groei toont de stijgende waardering voor het professioneel hoger onderwijs aan en dat is helemaal terecht."

Werkzekerheid

Studenten zouden door de economische malaise van de voorbije jaren voor de werkzekerheid van die bachelors kiezen. De Vlaamse Hogescholenraad becijferde dat 95 procent van hun afgestu­deerden binnen het jaar werk vindt. Bovendien halen ze hun diploma in drie jaar tijd, in plaats van vier voor een door­snee master, waardoor ze minder kosten hebben.

Daarnaast halen steeds meer studenten die het goed doen op de hogeschool via een schakelprogramma een master aan de universiteit. Dit academiejaar volgen 6.994 studenten zo'n schakelprogram­ma, tien jaar geleden waren dat er 2.591.

Minister Crevits verwacht dat het aantal studenten dat kiest voor het hoger onderwijs de komende jaren nog zal groeien. Ze verwijst daarvoor naar de uitbouw van de hogere beroepsopleidingen (HBO5). "Een belangrijke groep jongeren, bij wie competenties vandaag de dag niet of onvoldoende benut worden, krijgen zo uitzicht op een aantrekkelijke en ambitieuze studiekeuze."

Meest gelezen