Laatste kans voor Jammeh om af te treden voor hij afgezet wordt

Een delegatie van West-Afrikaanse leiders wordt vanmorgen verwacht in de Gambiaanse hoofdstad Banjul om ex-president Yahyah Jammeh een laatste kans te geven om vreedzaam af te treden. Jammeh krijgt daarvoor de tijd tot de middag. Blijft hij aan, dan wordt hij verdreven. Een regionale troepenmacht staat klaar om in te grijpen. Uit cijfers van de Verenigde Naties blijkt dat sinds begin deze maand al meer dan 45.000 Gambianen de grens met Senegal zijn overgestoken.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Een regionale troepenmacht, geleid door Senegalese en Nigeriaanse militairen trok gisteren al op vraag van de verkozen Gambiaanse president Adama Barrow de grens met Gambia over om hem te steunen in zijn machtsstrijd met de vorige president Yahya Jammeh.

Zowat 7.000 militairen zijn paraat om vanuit het zuidoosten, zuidwesten en noorden van het land naar de hoofdstad Banjul op te rukken mocht dat nodig zijn. De militaire operatie is voorlopig opgeschort, om het ultieme overleg alle kansen te geven.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Adama Barrow zelf legde gisteren noodgedwongen de eed als in de ambassade van Gambia in de Senegalese hoofdstad Dakar. Een 40-tal personen woonden de plechtigheid in het smalle kantoor bij, waarbij de Gambiaanse premier en het hoofd van de kiescommissie. Buiten volgden enkele honderden mensen op een groot tv-scherm de ceremonie.

"Dit is een dag die elke Gambiaan zal onthouden", zei Barrow. Hij riep al zijn landgenoten en het leger op om zijn presidentschap te ondersteunen en deed ook een oproep tot eenheid in het land. "Er is geen verliezer in de deze verkiezingen", zei Barrow. "Eén Gambia, één volk en één natie".

De eedaflegging werd in Gambia uitbundig gevierd, maar de nacht is rustig verlopen.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Jammeh verliest steun

De steun voor Jammeh brokkelt intussen verder af. De ambtstermijn van de ex-president is woensdagavond ook officieel verstreken. Het Gambiaanse leger en de politie hebben hun steun aan Jammeh al opgezegd.

Het hoofd van de politie en de stafchef van het leger zijn naar eigen zeggen alleen nog loyaliteit aan Adama Barrow verschuldigd. De presidentiële garde zou wel nog aan de kant van Jammeh staan. Maar ook zijn ministers hebben Jammeh in de steek gelaten, en ook de internationale gemeenschap erkent alleen Barrow als president.

Barrow kwam in december als winnaar uit de presidentsverkiezingen. Terwijl Jammeh, die het land sinds 1994 met ijzeren vuist regeert, eerst nog zijn nederlaag erkende, weigert hij sindsdien om af treden. Jammeh beweert dat er onregelmatigheden gebeurd zijn bij de verkiezingen en zegt dat hij aan wil blijven tot er nieuwe verkiezingen worden georganiseerd. In een poging om aan de macht te blijven riep hij woensdag ook de noodtoestand af.

Bemiddelingen van de laatste kans

Het hoofd van de ECOWAS-commissie heeft al laten verstaan dat Jammeh onmogelijk aan de macht kan blijven. Marcel de Souza gaat vandaag samen met de leiders van Guinee, Mauretanië en Liberia naar Banjul.

De bedoeling is om Jammeh in een ultiem overleg te overhalen om naar Guinee te vertrekken en van daaruit een land te kiezen waar hij in ballingschap kan gaan.

Een woordvoerder van de Verenigde Naties meldde vandaag dat sinds begin januari al ongeveer 45.000 Gambianen naar Senegal zijn gevlucht, zeker 800 anderen hebben hun toevlucht gezocht in Guinee-Bissau. De VN vreest dat het aantal vluchtelingen nog zal stijgen als de politieke crisis blijft aanhouden.