Moeder slachtoffer Zaventem: "Ik ben niet boos"

Elisabeth Lasnier de Lavalette , de moeder van een van de slachtoffers van de aanslag in Zaventem, is niet boos op ons land, maar in een interview in "De afspraak" zei ze dat ze wel meer administratieve steun had verwacht. Gisteren getuigde de vrouw ook al voor de parlementaire commissie die de aanslagen onderzoekt.

De dochter van Elisabeth stond op twee meter van de eerste bom die ontplofte in Zaventem. Ze werd met zware brandwonden en inwendige verwondingen weggebracht, eerst naar het militaire ziekenhuis en nadien naar het UZ in Leuven. Ze lag een maand in coma en verloor beide onderbenen, maar volgens haar moeder stelt ze het intussen wel.

"Misschien is het omdat wij Amerikanen zijn of omdat er in de familie veel sterke vrouwen zijn met een sterke mening", zegt Elisabeth, maar feit is dat ze begin september terug op school zat en intussen ook weer paardrijdt. Haar ambitie is om op de Olympische Spelen in Tokio in 2020 uit te komen op de dressuur.

De eerste weken na de aanslag waren nogal wazig, zegt Elisabeth, maar ze heeft zich erdoor gesleept met een dosis galgenhumor. Ze heeft een enorm respect gekregen voor de medische wereld in ons land . "Ze hebben geweldig werk geleverd. Ze heeft altijd de beste zorg gekregen, dat is echt ongelooflijk."

Overheid wist niet hoe te reageren

Iedereen die bij de aanslagen betrokken was - de familie van de slachtoffers, hun vrienden, de hulpverleners - zijn eigenlijk mee slachtoffers van de aanslag, zegt Elisabeth. Zij voelen zich wat in de steek gelaten door de overheid en hebben daarom een eigen zelfhulpgroep opgericht: V-Europe. Vooral op administratief vlak, met tientallen documenten in het Nederlands, had ze wel wat hulp kunnen gebruiken. "Wij hadden iemand nodig die naar ons kwam om ons te helpen de administratieve ondersteuning te krijgen die  we niet hadden".  Ook psychologische hulp zou welkom geweest zijn.

Toch is Elisabeth niet boos op ons land. Het is de eerste keer dat België met zo'n aanslag af te rekenen kreeg en daarom is het niet te verwonderen dat de overheid niet wist hoe te reageren. Het feit dat de top van de regering beslist heeft om in de toekomst bij dergelijke feiten een centrale taskforce op te richten om de slachtoffers bij te staan, maakt haar heel blij, want dat bewijst dat ze naar ons hebben geluisterd. "Dat is belangrijk, daarom doe ik dit".