Obama: "Jullie hebben van mij een betere president en een betere man gemaakt"

Obama heeft een emotioneel afscheidsbericht gestuurd naar de Amerikanen. "Jullie hebben mij een betere president en een betere man gemaakt", zegt hij op Facebook. Toch heeft hij vandaag niet alleen met lovende woorden gezwaaid. In een laatste brief naar het Amerikaanse Congres heeft de aftredende president kritiek geuit op het Congres dat ze het onmogelijk gemaakt hebben om Guantánamo Bay te sluiten. "Guantánamo is in strijd met onze waarden en ondermijnt onze positie in de wereld. Het is méér dan tijd om dit hoofdstuk in onze geschiedenis af te sluiten."

In een lange Facebookpost richt hij zich tot het Amerikaanse volk. "Ik wil jullie nog een laatste keer bedanken voor de eer om jullie te dienen als jullie 44e president. Alles wat ik heb geleerd, heb ik van jullie geleerd. Jullie hebben van mij een betere president en een betere man gemaakt", stelt hij in een emotionele boodschap. 

Hij vervolgt: "Ik heb jullie, het Amerikaanse volk gezien, in al jullie eerbaarheid, vastberadenheid, goed humeur, en vriendelijkheid. In jullie dagelijkse bezigheden heb ik onze toekomst zien ontplooien."

"Wanneer de vooruitgang langzaam lijkt te gaan, onthou dan dat Amerika niet het project is van één persoon. Het meest krachtige woord in onze democratie is het woord "wij". "Wij, het Volk." We zullen overwinnen."

Met een toespeling op zijn verkiezingscampagne van 2008 eindigt hij zijn boodschap met: "Yes, we can".

Kritiek op Congres wegens Guantánamo

Maar het waren niet alleen lovende woorden die Obama vandaag de wereld instuurde. Hij heeft in een laatste brief naar het Congres ook nog kritiek geuit op de leden omdat ze de sluiting van Guantánamo Bay hebben tegengehouden. 

In zijn brief spaart hij de harde taal niet. "De geschiedenis zal een hard oordeel vellen op dit aspect in onze strijd tegen terrorisme en op diegenen die er niet in slagen om het tot een goed eind te brengen."

Hij verwijt de leden "het plaatsen van de politiek boven de lopende kosten voor de belastingbetalers". Tegelijk roept hij het Congres op om de gevangenis te sluiten. "Het houdt geen steek om de gevangenis open te houden."

"Geen rechtvaardiging om Guantánamo open te houden"

Bij het begin van zijn presidentschap beloofde Obama dat hij de omstreden gevangenis zou sluiten. Nu, acht jaar later, moet hij toegeven dat de cirkel niet rond is. Hij beslist op de valreep wel om nog vier gevangenen uit Guantánamo over te brengen naar andere landen. Dat brengt het totaal op 41 gevangenen, een pak minder dan de 242 toen Obama aantrad. Toch wordt Guantánamo als een van zijn grootste mislukkingen gezien.

Obama wilde de rest van de gevangenen overbrengen naar cellen in de Verenigde Staten, maar dat stuitte op veel protest. "Niemand is ooit ontsnapt uit een van onze super-max- of onze militaire gevangenissen. Er is gewoon geen rechtvaardigingen buiten de politiek voor de drang van het Congres om de faciliteit open te houden."

Donald Trump, die vanaf morgen de touwtjes in handen heeft, heeft al laten weten dat hij Guantánamo open wil houden en er meer terrorismegedetineerden naartoe wil sturen.

Drukke laatste dag

Het was overigens nog een drukke laatste dag voor de president. Hij verkortte de celstraffen van 330 extra gevangenen, die veelal veroordeeld waren voor drugsfeiten.

Zijn laatste telefoontje naar een buitenlandse leider was dan weer naar de Duitse Bondskanselier Angela Merkel. Hij heeft haar beschreven als de meest stabiele en betrouwbare partner die hij gehad heeft.