Ötzi had gedroogd vlees gegeten voordat hij stierf

"IJsman" Ötzi, wiens gemummificeerde lijk in 1991 ontdekt werd in een gletsjer van de Alpen aan de grens tussen Italië en Oostenrijk, had waarschijnlijk gedroogd vlees van een steenbok gegeten kort voordat hij stierf. Dat heeft de directeur gezegd van het instituut dat de mummie onderzoekt. "Hij heeft op het laatst erg vet en gedroogd vlees gegeten", zei Albert Zink op een conferentie in Wenen.
Verwendung weltweit, usage worldwide

Dat Ötzi steenbok had gegeten voordat hij meer dan 5.000 jaar geleden boven de vallei van de Ötz op 3.210 meter hoogte met een pijl gedood werd, was sinds 2011 bekend. Nieuw moleculair onderzoek van de maaginhoud heeft nu aangetoond dat het om gedroogd vlees ging. Gedroogd vlees behoudt zijn vezels, legde Zink uit.

Deze ontdekking bewijst dat Ötzi of zijn verwanten de techniek van het drogen van vlees beheersten, en dus de mogelijkheid hadden vlees te bewaren en te transporteren zonder dat het slecht werd, aldus nog de directeur van het instituut, dat in Bolzano gevestigd is.

Het lichaam en de uitrusting van Ötzi, die op 19 september 1991 door wandelaars ontdekt werden, zijn een ongeëvenaarde schat van informatie voor de vorsers. De mummie wordt in het museum van Bolzano bewaard en trekt jaarlijks zowat 260.000 bezoekers.