Paul McCartney klaagt Sony aan om muziekrechten Beatles

Ex-Beatle Paul McCartney heeft een rechtszaak aangespannen tegen Sony/ATV, de muziekrechtentak van de platenmaatschappij, om de rechten van 267 Beatles-songs opnieuw in handen te krijgen. Het gaat om songs die McCartney samen met John Lennon schreef. Het copyright erop was in 1985 voor een recordbedrag van ruim 47 miljoen dollar verkocht aan Michael Jackson en onlangs nog eens doorverkocht. McCartney vindt dat hij als componist het recht heeft om een eind te maken aan de liedjestransfer.

Het was groot nieuws in 1985: zanger Michael Jackson kaapte de rechten op de 267 Beatles-liedjes weg voor de neus van McCartney voor een recordbedrag van 47,5 miljoen dollar (omgerekend bijna 44 miljoen euro). Jackson en McCartney hadden in de jaren daarvoor samen enkele wereldhits opgenomen, maar daarna was het voor even wel gedaan met de vriendschap.

De liedjes - McCartney schreef ze tussen 1962 en 1971 samen John Lennon - omvatten zo goed als de hele Beatles-collectie en maakten deel uit van een veel grotere collectie van zowat 4.000 popdeuntjes van een Australische zakenman.

Tien jaar na de aankoop ging Jackson een joint venture aan met Sony waardoor Sony/ATV Music Publishing ontstond, 's werelds grootste muziekrechtenmaatschappij. Vorig jaar, zeven jaar na het overlijden van Jackson, verkocht de maatschappij die Jacksons nalatenschap beheert zijn aandeel in het bedrijf aan het moederbedrijf Sony Corporation.

Gepasseerd

McCartney voelt zich hierdoor opnieuw gepasseerd. De zanger liet volgens zijn advocaten al in oktober 2008 weten dat hij de rechten van de meer dan 200 liedjes opnieuw wou opeisen. Volgens McCartney ontneemt de platenmaatschappij hem het recht als componist om een einde te maken aan de liedjestransfer. Hij eist het copyright terug.

Sony noemt de rechtszaak in een mededeling "onnodig" en "voorbarig". Een gelijkaardige rechtszaak eind vorig jaar, tussen Sony en de Britse popgroep Duran Duran, eindigde in een verlies voor Simon LeBon en zijn collega's.