S.M.A.K-directeur opent in Irak expo "Invisible Beauty"

Philippe Van Cauteren, de artistiek directeur van het S.M.A.K. in Gent, heeft in de Iraakse stad Erbil een tentoonstelling geopend met het werk van vijf prominente hedendaagse kunstenaars uit Irak en de diaspora. Het is de eerste keer dat hun werk te zien is in hun eigen land.

In opdracht van de Ruya Foundation stelde Van Cauteren eerder de tentoonstelling samen als Iraaks paviljoen voor de Biënnale van Venetië in 2015. De expo was vorig jaar ook te zien in het S.M.A.K en vanaf donderdag tot en met 16 februari dus ook in de citadel van de Iraakse stad Erbil, op 40 kilometer van Mosul waar de oorlog woedt.

"Irak is een land waar het niet vanzelfsprekend is om een tentoonstelling gedaan te krijgen", zegt Van Cauteren. "Het getuigt van een ongelooflijke moed en dynamisme dat de Ruya Foundation het voor elkaar kreeg om dat met het publiek te delen en de kunstenaars de mogelijkheid te geven eindelijk hun werk in eigen land te tonen. Dit is het begin van veel meer."

De expo, in de 6.000 jaar oude, door UNESCO als werelderfgoed erkende citadel, is werk te zien van Latif Al Ani en Akam Shex Hadi (foto), Rabab Ghazoul (video), Salam Atta Sabri (tekeningen) en Haider Jabbar (schilderijen).

Op Jabbar na, die als erkend vluchteling in Gent verblijft, waren de andere kunstenaars aanwezig op de opening, bijgewoond door de eerste minister van de Koerdische Autonome Regio.

Eind februari opent in het Institut du Monde Arabe in Parijs overigens nog een andere buitenlandse tentoonstelling die Philippe Van Cauteren samenstelde.

Daar zal werk te zien zijn uit de uitgebreide collectie moderne en actuele kunst uit de Arabische regio van de Barjeel Art Foundation (BAF), gevestigd in de Verenigde Arabische Emiraten.