AP1988

Van sprookjeshuwelijk tot de rechtbank: welke 10 royals zijn ook gescheiden?

De Luxemburgse prins Louis en prinses Tessy hebben gisteren hun scheiding aangekondigd na meer dan 10 jaar huwelijk. Het nieuws kwam vrij onverwacht, maar ze zijn zeker niet het eerste (en laatste) prinselijke paar dat een echtelijke breuk te verwerken krijgt. Zo kon de Britse Charles zijn jeugdliefde maar niet vergeten, hadden prins Andrew en prinses Stéphanie hun buik vol van affaires en waren prinses Märtha Louise en Ari simpelweg uit elkaar gegroeid. We zetten 10 prinselijke scheidingen even op een rijtje:
AP1988

1. Prinses Caroline - Philippe Junot

Op 28 juni 1978 trouwt prinses Caroline met de flamboyante zakenman Philippe Junot. De oudste dochter van prins Rainier van Monaco en Grace Kelly is piepjong, 21 jaar, haar kersverse echtgenoot 38. Al na twee jaar gaat het koppel uit elkaar. Maar het is pas in 1992 dat ook het kerkelijke huwelijk in Rome wordt ontbonden.

AP1979

2. Prinses Stéphanie - Daniel Ducruet

De liefde tussen een prinses en haar lijfwacht. Het overkomt Stéphanie van Monaco. Dik tegen de zin van papa Rainier. Stéphanie trouwt met Daniel Ducruet in 1995. Drie jaar daarvoor is zoon Louis geboren, in 1994 volgt dochter Pauline. Het huwelijk ligt echter na 1 jaar aan diggelen. Ducruet begaat een slippertje met de Belgische stripteaseuse Fili Houtteman. De stoeipartij wordt gefotografeerd en op video vastgelegd, en gaat de wereld rond. Exit Daniel.

AP1996

3. Prinses Märtha Louise - Ari

De Noorse prinses Märtha Louise geeft in 2002 haar jawoord aan schrijver Ari Behn in de kathedraal van Trondheim. De liefde wordt bezegeld met drie dochters: Maud Angelica, Leah Isadora en Emma Tallulah. Lange tijd lijkt er geen vuiltje aan de lucht maar in de zomer van 2016 zetten beiden er een punt achter. "We zijn, zoals meer koppels, uit elkaar gegroeid. We eindigen het huwelijk maar blijven samen in het ouderschap", klinkt het in een persbericht.

4. Prinses Elena - Jaime de Marichalar

De Spaanse koningsdochter Elena treedt in 1995 in Sevilla in het huwelijk met Jaime de Marichalar y Sáenz de Tejeda, een bankier met adellijk bloed. Het is een huwelijk waar katholiek Spanje al een hele poos op zit te wachten: Elena is immers "al" 31 jaar. Over Jaime doen al snel de wildste geruchten (drugs en losbandigheid). In 2007 last het koppel een pauze in, twee jaar later volgt de definitieve scheiding.

AP2006

5. Prinses Margaret - Antony Snowden

Het zit de Britse prinses-rebel Margaret, de zus van de Queen, niet mee. Tot haar groot verdriet kan ze niet trouwen met Peter Townsend, want hij is gescheiden en in koninklijke kringen is dat not done. Toch vindt ze opnieuw de liefde bij Antony Armstrong-Jones en trouwt in 1960. De twee vullen jarenlang de roddelblaadjes. Antony is een ware womanizer en 16 jaar (en twee kinderen) later volgt de breuk. Amper een maand na de scheidingspapieren is Antony alweer gehuwd met Lucy Lindsay-Hogg.

6. Prinses Anne - Mark Philips

De Britse prinses Anne, dochter van de Queen, krijgt een sprookjeshuwelijk in 1973 met Mark Philips. De twee leren elkaar kennen dankzij hun wederzijdse liefde voor de paardensport. Samen krijgen ze een zoon, Peter, en dochter, Zara. Toch hangen er donderwolken boven het huwelijk. In 1992 scheiden ze wanneer blijkt dat Mark een buitenechtelijke dochter heeft. Lang treurt Anne niet: in 1992 hertrouwt ze met Timothy Lawrence.

7. Prins Charles - Diana Spencer

De Britse kroonprins Charles belooft eeuwige trouw aan de jonge Diana Spencer in juli 1981. Een vergissing, want zijn hart behoort toe aan zijn jeugdliefde Camilla Parker Bowles. De tabloids smullen van de intriges. Diana wordt gelinkt aan verschillende mannen. Het koppel gaat uit elkaar in 1992 en scheidt officieel in 1996. Diana geeft aan de BBC een interview waarin ze een legendarisch zin uitspreekt: "There were three of us in this marriage, so it was a bit crowded."

AP1981

8. Prins Andrew - Sarah Ferguson

1996 is een rotjaar voor de familie Windsor. Niet alleen prins Charles scheidt, ook zijn broer Andrew breekt met zijn echtgenote Sarah Ferguson. Dé spreekwoordelijke druppel? Foto's van Sarah die uitlekken waarop ze topless te zien is en waarop zakenman John Bryan haar tenen aflikt. Andrew en Sarah zijn echter nog altijd de allerbeste vrienden en stuurden vorige kerst zelfs een gemeenschappelijk kaartje naar vrienden en familie.

AP1988

9. Prins Joachim - Alexandra Manley

De Deense prins Joachim trouwt in 1995 met de uit Hongkong afkomstige Alexandra Manley. Ze krijgen twee kinderen: de prinsjes Nikolai en Felix. In 2005 scheiden ze. In een openhartig gesprek met het Deense blad Euroman bekent de prins dat hij zijn zonen mist, want hij ziet ze door de scheiding slechts de helft van de tijd. Alexandra is haar titel van prinses kwijt, ze moet het stellen met gravin.

10. Prinses Christina - Jorge Guillermo

De Nederlandse prinses Christina, een van de zussen van voormalig koningin Beatrix, verliest in 1975 haar hart aan de Cubaanse Amerikaan Jorge Guillermo. Christina vraagt geen toestemming aan het parlement voor haar huwelijk, waardoor ze haar rechten op de troon moet opgeven. Ze krijgen drie kinderen en leiden een teruggetrokken leven in New York. In 1996 komt er "na rijp beraad" een scheiding.

© Keystone Pictures USA