Vicepresident en ordediensten nemen afstand van president van Gambia

Het blijft onduidelijk of de Gambiaanse president Yahya Jammeh zal aftreden. Vicepresident Isatou Njie Saidy en een groot deel van de ordediensten lijken eieren voor hun geld te kiezen en hebben hun steun laten vallen. Senegal, Nigeria en Ghana hebben intussen troepen verzameld aan de grens en dreigen binnen te vallen. De toeristen hebben massaal het land verlaten.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Om middernacht plaatselijke tijd is de deadline verstreken en moest president Jammeh (foto) normaal gesproken plaats ruimen voor oppositieleider Adama Barrow, want die heeft de presidentsverkiezingen gewonnen. Jammeh die 22 jaar geleden aan de macht kwam na een staatsgreep, blijft zich echter vastklampen aan de macht. Vicepresident Isatou Njie Saidy die de functie sinds 1997 vervulde, heeft samen met een groot deel van de ordediensten alvast de steun voor Jammeh laten vallen.

"Het is heel rustig op straat. De mensen hebben schrik en blijven binnen", zegt een Vlaming die liever anoniem blijft vanuit Gambia. Volgens hem is zowat iedereen het beu. "Het is nu wel genoeg geweest, het wordt tijd dat hij vertrekt", vertelt hij. "Jammeh heeft de reputatie van onvoorspelbaar te zijn. Mensen die al 22 jaar onder zijn bewind leven, weten niet wat er gaat gebeuren." Die onzekerheid zorgt ervoor dat het ongezien druk is op de luchthaven van hoofdstad Banjul waar ze grote moeite hebben om de massa te bolwerken.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Senegal, Nigeria en Ghana hebben intussen troepen verzameld aan de grens met Gambia en dreigen het land binnen te vallen als Jammeh niet vertrekt. De oorlogsdreiging heeft zware economische gevolgen voor het land dat voor een groot stuk van toerisme leeft. De meeste Belgische toeristen zijn intussen vertrokken uit het West-Afrikaanse land. De stranden en de zwembaden van de grote toeristische hotels liggen er rustig bij.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.