Vlaamse Cultuurprijzen heten voortaan Ultima's

De Vlaamse Cultuurprijzen steken vanaf dit jaar in een nieuw jasje. Ze krijgen een andere naam en heten vanaf nu de Ultima's van de Vlaamse Cultuur, een verwijzing naar het bronzen beeldje van kunstenaar Philip Aguirre dat de laureaten mee naar huis krijgen. Ook nieuw is dat de 12 prijzen voortaan tijdens één groot evenement zullen worden uitgereikt. Dit jaar is op dat op dinsdag 13 juni in de Gentse Vooruit.

De Vlaamse minister van Cultuur reikt sinds 2003 elk prijzen uit om toonaangevende artiesten, kunstenaars, organisaties of gezelschappen in de bloemetjes te zetten. Het gaat onder meer om de prijs voor algemene culturele verdienste, amateurkunsten, podiumkunsten, film, letteren en muziek.

Tot nog toe werden die prijzen op uitgereikt op afzonderlijke evenementen van de specifieke sector; maar die fragmentatie had ook als gevolg dat niet alle prijzen evenveel aandacht kregen.

Kruisbestuiving

Vanaf dit jaar is er nog slechts één groot jaarlijks cultuurfeest voor de hele culturele sector. “Met dit feest willen we de hele cultuurwereld samenbrengen over de verschillende disciplines heen”, zegt Vlaams minister Sven Gatz (Open VLD).

“Op die manier kunnen kruisbestuivingen ontstaan, krijgt de sector een feestelijk moment waarop verteld, gedeeld en geklonken wordt. De uitreiking van de Ultima’s moet het uitgelezen moment zijn om terug te blikken op het afgelopen culturele jaar en dat verdient een feest.”

De laureaten ontvangen naast het bronzen beeldje "La ultima isla" van kunstenaar Philip Aguirre ook een financiële aanmoediging, 10.000 euro voor een gewone Ultima en 20.000 euro voor de Ultima Algemene Culturele Verdienste.