Waarom Trump morgen tijdelijk een reservepresident krijgt

Bij belangrijke Amerikaanse politieke evenementen -zoals de eedaflegging van een nieuwe president- wordt een kabinetslid aangeduid dat zich op een geheime locatie moet ophouden en zo als "designated survivor" het voortbestaan van de Amerikaanse regering na een eventuele kern- of terreuraanval moet verzekeren.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Wat als de Sovjet-Unie erin slaagt om een kernbom op Washington DC te gooien? Om die reden is in volle Koude Oorlog de zogenoemde "designated survivor" ontstaan: zelfs als de hoofdstad volledig in puin ligt en de voltallige regering dood is, moet een reservepresident in staat zijn om het land én de tegenaanval te leiden.

Bij grote evenementen zoals de eedaflegging van de nieuwe president morgen of de jaarlijkse state of the union van een zittende president, wordt steeds een lid van de regering aangeduid die zich op een geheime locatie -ver weg van de hoofdstad- moet ophouden.

Zijn voornaamste taak is vooral in leven blijven en het land te leiden voor het geval een grootse terreuraanval wordt uitgevoerd of een kernoorlog uitbreekt. Om in dat laatste geval onmiddellijk te kunnen terugslaan, is ook steeds de zogenoemde "football" in de buurt. Dat is het koffertje met daarin de nucleaire codes.

AP2010

Meestal geen prominent politicus

Het gebruik heeft recent meer bekendheid gekregen dankzij de gelijknamige televisiereeks met Kiefer Sutherland. De acteur speelt daarin de fictieve minister van Huisvesting Tom Kirkman die plots de Verenigde Staten moet besturen nadat de president en alle andere ministers om het leven zijn gekomen bij een aanslag.

Net zoals in de dramareeks is de rol voor "designated survivor" veelal weggelegd voor iemand die geen al te belangrijke politieke functie bekleedt. Vaak gaat het om een minister die sowieso niet erg in de kijker loopt en die veel Amerikanen zelfs niet kennen. Onder meer minister van Verkeer Anthony Foxx en minister van Energie Ernest Moniz namen de functie recent op zich.

Er zijn ook uitzonderingen geweest in het verleden waar wel voor een belangrijke figuur werd gekozen. Net na de aanslag van 9/11 was bijvoorbeeld vicepresident Dick Cheney "designated survivor" voor toenmalig president George W. Bush. Bij de eedaflegging van Obama in 2009 was het dan weer de beurt aan minister van Defensie Robert Gates om reservepresident te spelen.

De reservepresident bij een eedaflegging wordt overigens aangeduid door de afscheidnemende president. Barack Obama mag dus aanduiden wie Trump moet vervangen als hij en zijn volledige regering morgen omkomen. In dat geval komt alsnog een Democraat in het Witte Huis. Wie dat wordt, wordt om evidente veiligheidsredenen nog niet bekendgemaakt. Waar die zich zal ophouden is uiteraard evenmin bekend.

Niet onbelangrijk is trouwens dat de presidentiële opvolging steeds van kracht blijft. Als de vicepresident of een minister die hoger in rang is dan de "designated survivor" de eventuele aanval overleeft, dan wordt die sowieso president.