"Je kunt geen land leiden zoals een bedrijf, Trump zal keuzes moeten maken"

Hoe economisch haalbaar zijn de plannen van kersvers Amerikaans president Donald Trump? Zowel staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem (CD&V) als econoom Koen Schoors (UGent) zien in "Terzake" grote inconsequenties in de voorstellen. "Je kunt niet investeren en de staatsschuld afbouwen."

"Zakendoen is iets totaal anders dan een land leiden", zegt econoom Koen Schoors. "Vanuit America First handelen, werkt misschien voor een bedrijf, maar zo zit de wereldeconomie niet in elkaar. Daar moeten akkoorden worden afgesloten. Een deglobalisering zal de Amerikanen niet rijker maken." Staatssecretaris voor Buitenlandse Handel De Crem onderschrijft die analyse grotendeels. "Amerika is een handelsland, er zullen deals moeten worden gemaakt", zegt hij.

De econoom vindt de plannen van Trump weinig consequent. "Je kunt niet in infrastructuur investeren en tegelijkertijd de staatsschuld afbouwen", zegt hij. "Je kunt niet de economie stimuleren en tegelijkertijd je handelstekort afbouwen. Je kunt de economie niet aanzwengelen en tegelijkertijd migratie aan banden leggen." Volgens Schoors zal Trump keuzes moeten maken en zal hij niet alle beloftes kunnen waarmaken, omdat die volgens hem elkaar tegenspreken.

Hier maakt hij de link met de Russische president Vladimir Poetin. "Op persoonlijk vlak zie ik beide heren wel een goede relatie hebben, maar economisch hebben ze tegengestelde belangen", zegt Schoors. "De Russen hebben pijn door de Westerse economische sancties, maar zien eigenlijk meer af van de lage olieprijs, terwijl Trump net die lage olieprijs nodig heeft voor veel van zijn plannen. Hij zal dus wellicht veel maatregelen nemen die de olieprijs laag moeten houden."

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

En de economisch gevolgen voor België?

Voor de Belgische economie ziet De Crem voorlopig geen problemen met kersvers president Trump. "De Verenigde Staten zijn onze belangrijkste handelspartner buiten Europa", zegt de staatssecretaris. "Amerikaanse bedrijven creëren zo'n 140.000 jobs in ons land, maar Belgische bedrijven zorgen voor ongeveer 180.000 jobs in de Verenigde Staten."

Voor de Belgische bedrijven kan Trump volgens De Crem -samen met de aangekondigde economische relance- een goede zaak zijn. De nieuwe minister van Handel (red. Wilbur Ross, foto) is nog volgens de staatssecretaris overigens een België-kenner en verzamelaar van schilderijen van de Belgische surrealistische kunstenaar René Magritte.

Het presidentschap van Trump heeft wellicht wel gevolgen voor de militaire uitgaven van ons land. De nieuwe Amerikaanse minister van Defensie generaal James Mattis ziet de NAVO als een baken van zekerheid tegenover Rusland, maar wil net als Trump dat de andere landen meer bijdragen. "We zullen ons niet kunnen onttrekken aan het optrekken van ons budget aan de NAVO."

Herbekijk hieronder het gesprek in "Terzake":