"Meer dan 23.000 jongeren in gevaar door koude in vluchtelingenkampen"

De minstens 23.000 minderjarige migranten en vluchtelingen die geconfronteerd worden met de koude in Griekenland en in de Balkan, dreigen door levensbedreigende aandoeningen te worden getroffen. Dat meldt het VN-kinderfonds Unicef.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De kinderen dreigen met infecties aan de luchtwegen en andere ernstige ziektes te worden opgezadeld, zo blijkt uit een mededeling van Unicef. Er wordt ook niet uitgesloten dat sommige van hen zullen omkomen door onderkoeling.

De organisatie benadrukt ook dat een afname van extreme weersomstandigheden en van de stormen in centrum, het oosten en het zuiden van Europa niet meteen in het vooruitzicht ligt.

In Griekenland en in de Balkan verblijven ongeveer 23.700 vluchtelingen en migranten die nog minderjarig zijn. Daarbij bevinden zich ook heel wat baby's. De meeste van die kinderen geraken daar ook niet weg.

Op sommige plaatsen in die regio is de temperatuur tot -20 graden gezakt. Maar heel wat vluchtelingen worden ondergebracht in centra die niet voorzien zijn op die hevige vrieskou. Enkele Griekse eilanden, waar duizenden vluchtelingen in tenten wonen, worden bovendien geconfronteerd met de zwaarste sneeuwval in jaren.

"Baby's en jonge kinderen zijn doorgaans minder bestand tegen de koude, wat hen kwetsbaarder maakt voor problemen aan de luchtwegen en voor virale en bacteriële infecties die fataal kunnen zijn, zoals longontstekingen en de griep", zegt Basil Rodrigues van Unicef.