"Trump heeft duidelijke boodschap voor de rest van de wereld"

De inauguratiespeech van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump verschilde weinig van zijn retoriek tijdens de kiescampagne. Hij herhaalde zijn kiesbeloftes en had een duidelijke boodschap voor de rest van de wereld. VRT-Amerikakenners Bert De Vroey en Björn Soenens hebben de speech gevolgd.

"Het was een campagnespeech", zegt journalist De Vroey. "Het was iets gepolijster, maar ik heb zinnen gehoord die letterlijk voorkwamen in de meeste van zijn campagnespeeches en eigenlijk op dezelfde toon. Je zou kunnen hebben verwacht dat hij iets meer verzoenende taal zou spreken, maar dat heeft hij niet gedaan. Hij heeft mensen beledigd tijdens de campagne, maar hen is hij niet tegemoetgekomen", zegt De Vroey.

Trump ten voeten uit

"Het was helemaal Trump, Trump ten voeten uit", zegt onze Amerika-correspondent Björn Soenens. "De boodschap was mogelijk nog krachtiger: Amerika, Amerika, Amerika voor de Amerikanen. Volledig isolationistisch, we moeten geen geld meer besteden aan het buitenland, we moeten onze eigen grenzen beschermen, onze eigen industrie beschermen."

"Op de trappen van het Capitool heeft hij nog eens uitgehaald naar de politieke klasse. Hij gaat actievoeren en met hem zal Amerika weer groot worden. Hij heeft grote ambities, ambities die hij al heeft uitgesproken tijdens zijn campagne en die hij nu herhaald heeft", aldus Soenens.

"Het enige wat hij anders gezegd heeft, is dat hij solidariteit wil tussen de verschillende groepen van de bevolking. Er mogen meningsverschillen zijn, maar de Amerikanen zelf moeten als één man aan dezelfde kar duwen. De vijand zit buiten de grenzen", zegt Soenens.

Boodschap voor de wereld.

"Trump heeft wel een duidelijke boodschap voor de rest van de wereld meegegeven", zegt De Vroey. "Voor de wereld was het heel duidelijk: America first, America first, America first. We gaan niets meer doen voor andere landen als het niet in ons belang is. We gaan wel keihard terugslaan als het wel in ons belang is." 

"Dat zat natuurlijk al in zijn campagne en dat heeft hij hier heel duidelijk bevestigd, de boodschap voor de wereld - ook voor Europa - lijkt mij hier ondubbelzinnig", besluit De Vroey.