"Ze mag nu wel stoppen met groeien"

Toen een koppel uit Toronto, Canada, in 2012 een biggetje adopteerde, werd hen erbij verteld dat dit "minivarken", als ze groot is, hooguit een 30 kilogram zou wegen. Op dat moment woog de big, die Esther werd genoemd, een paar kilo. Ideaal om dit dier als huisdier te houden, dachten Derek Walter en Steve Jenkins. Maar Esther groeide en bleef groeien. Momenteel is de grootte van het dier dan ook eerder vergelijkbaar met die van een beer. Niet bepaald huisdier-vriendelijk dus…

Intussen weegt het varken bijna 300 kilogram -"We zijn duidelijk bedot geworden bij de adoptie"- en is ze groter en dikker dan de honden van het koppel. Haar eigenaars voelden zich dan ook genoodzaakt te verhuizen en startten tegelijkertijd een opvangcentrum voor dieren. Maar dat was niet alleen omwille van Esther, maar ook dankzij Esther. Het dier werd immers een kleine celebrity door sociale media, waardoor er extra fondsen konden ingezameld worden.

Maar als huisdier blijft ze haar taak vervullen. "En we zullen haar nooit afstaan, hoe groot ze ook wordt”, aldus Jenkins op de Britse nieuwswebsite Mirror, "Er is nu immers meer om van te houden. Bovendien is het niet zo dat zij zelf iets aan haar uiterlijk kan doen."

"Esther lijkt voortdurend te lachen. Of alle varkens dat doen, is mij onduidelijk. Maar wij vinden het in ieder geval speciaal."

"Ze brengt veel tijd door in ons bed of op onze zetel. Maar ’s nachts, dan is ons bed verboden terrein voor haar. Voor het overige lijkt ze op onze honden. Als ze naar buiten wil, stapt ze naar de deur. En ze komt terug binnen, als ze dat zelf wil. En als ze wil worstelen, dan staan we klaar. Zoals we ook voor de honden doen."

"Volgens onze veearts moet Esther nu, bijna 5 jaar oud, beginnen te stoppen met groeien. Al kan ze nog altijd wel dikker worden. Dat zou dan een ‘wonder’ zijn."