Auto rijdt in op voetgangers in Melbourne: 3 doden en 20 gewonden

In de Australische stad Melbourne zijn drie doden en zeker twintig gewonden gevallen toen een man op doelbewust met zijn auto inreed op de mensen op het trottoir. De feiten gebeurden in het zakencentrum van de stad. Volgens omstanders reed de man al geruime tijd roekeloos rond in de buurt voor hij tot zijn actie overging. De verdachte is opgepakt. Volgens de politie gaat het niet om een terreurdaad.
AFP or licensors

De feiten gebeurden op het middaguur, lokale tijd. Op videobeelden van een getuige is te zien hoe de kastanjebruine stationwagen van de man de hele tijd roekeloos in rondjes reed op het kruispunt voor het station van Flinders Street, in het hart van de stad.

Enkele omstanders spraken de man aan en wezen hem op zijn onverantwoord gedrag. "Hij hing half uit zijn auto en ging echt gevaarlijk tekeer. Maar het kon hem niet schelen", vertelde een vrouwelijke getuige aan de nieuwszender ABC.

Meer nog, de man schakelde een versnelling hoger en scheurde met zijn wagen over het trottoir. Voetgangers sprongen opzij en vluchtten de winkels binnen. De man reed zeker 23 mensen aan, drie van hen overleefden de aanrijding niet. Uiteindelijk kon een toegesnelde politiewagen de wagen van de man rammen en tot stilstand brengen.

Een tiental agenten kwamen ter plaatse en schoten enkele keren naar de auto. Daarna sleurden ze de man uit zijn wagen, hij bleek enkel rood ondergoed aan te hebben, en duwden hem tegen de grond. De man is gearresteerd. Volgens de politie heeft het incident niets te maken met terreur en vormt de verdachte ook geen gevaar voor de maatschappij. Wel zou er een verband zijn met een steekpartij de nacht ervoor.

Het incident gebeurde niet zo ver van de plaats waar momenteel de Australian Open plaatsvinden. Het tennistoernooi kon echter gewoon doorgaan. Australië is een nauwe bondgenoot van de VS en verkeert sinds 2014 in verhoogde paraatheid, onder meer wegens de dreiging vanwege geradicaliseerde moslims. Volgens de Australische regering zijn de voorbije jaren verscheidene terroristische aanslagen verijdeld. Bij een aanval door een zogenoemde lone wolf in 2014 op een café in Sydney kwamen twee mensen en de schutter om.