Donald J. Trump is nu ook officieel de nieuwe Amerikaanse president

Donald J. Trump heeft de eed afgelegd als 45e president van de Verenigde Staten. Hij neemt daarmee officieel het roer over van Barack Obama die eerder vandaag afscheid nam van het Witte Huis. Voor de beëdiging van Trump legde ook vicepresident Mike Pence zijn eed af. Volg hier de inauguratiedag in woord en beeld.

De inauguratiedag begint in de vroege namiddag (Belgische tijd) met een kerkdienst in de St. Johns Episcopal Church. Toekomstig president Donald J. Trump woont daar samen met zijn familie achter gesloten deuren een korte eredienst bij.

Na de eredienst gaat Trump voor het laatst bij Obama op de koffie, ook Melania Trump en Michelle Obama zijn van de partij. Rond 17 uur onze tijd verlaat Barack Obama voor het laatst het Witte Huis. Hij geeft daarbij zijn first lady Michelle een kus op haar wang. Samen met de Trumps vertrekken de Obama's daarna naar het Capitool in een lange colonne.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Kort voor de eedaflegging van Trump als de 45e president van de Verenigde Staten verzamelen de hoogwaardigheidsbekleders op het podium voor het Capitool in hoofdstad Washington DC. Ook op The Mall tussen het parlementsgebouw en het Washington Monument is een massa mensen bijeen om de inauguratie mee te maken.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest in het oog springend bij de hoogwaardigheidsbekleders zijn wellicht Hillary en Bill Clinton. Zij verloor tegen Donald Trump in de presidentsverkiezingen, hij was president in de jaren 90. Ook Bernie Sanders, die het in de Democratische voorverkiezingen moest afleggen tegen Clinton, is aanwezig. Net als voormalig president George W. Bush.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De inauguratie op zich start met een inleiding door de voorzitter van het inauguratiecomité, gevolgd door religieuze teksten voorgelezen door verschillende religieuze leiders, daarna volgt een kort optreden van het koor van de Missouri State University. Voor Trump de eed aflegt, is het eerst de beurt aan vicepresident Mike Pence die daarmee officieel de fakkel overneemt van Joe Biden.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Rond 18 uur legt Donald J. Trump de eed af bij rechter John Robberts. Hij legt zijn hand op de bijbel en herhaalt de volgende woorden van Robberts:

"I do solemnly swear that I will faithfully execute the office of president of the United States, and will to the best of my ability, preserve, protect and defend the constitution of the United States."

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Nadien volgen eerst 21 vreugdesalvo's. Daarna geeft Trump zijn inauguratiespeech waarin hij onder meer uitlegt waarop hij zijn stempel wil drukken de komende 4 jaar. Na nog enkele -veelal religieuze- toespraken zingt daarna de 16-jarige Jackie Evancho het Amerikaanse volkslied: "The star spangled banner". Evancho nam in 2010 deel aan het televisieprogramma "America's got talent".

Na de inauguratie vertrekt de aftredende president traditiegetrouw met de helikopter. Voormalig vicepresident Joe Biden gaat overigens -samen met zijn vrouw- met de trein terug naar huis.

Eens Obama in de lucht is, moet Trump met een kleine ceremonie de eerste papieren tekenen als president. Het zijn de eerste besluiten die de Republikein neemt als "leider van de vrije wereld". Na die plechtigheid is er een korte lunch in het Capitool.

AP

Rond 21 uur Belgische tijd trekt de parade met kersvers president Donald Trump en vicepresident Mike Pence voorop van het Capitool naar het Witte Huis over de welbekende Pennsylvania Avenue en schouwt hij de troepen. Trump is als president immers de opperbevelhebber van het Amerikaanse leger.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Het grootste deel van de weg van het Capitool naar het Witte Huis wordt met The Beast, de gepantserde presidentiële auto, afgelegd. Af en toe stappen de nieuwe president en first lady uit om naar de toeschouwers langs de weg te zwaaien. Rond 23 uur Belgische tijd komen ze aan bij het Witte Huis. Later volgen nog allerlei feestelijkheden.