FBI onderzoekt mogelijke link tussen Moskou en Trump-adviseurs

Het Amerikaanse gerecht en de inlichtingendiensten onderzoeken of er mogelijke connecties bestaan tussen Russische autoriteiten en enkele belangrijke adviseurs van Donald Trump. Dat meldt The New York Times op basis van overheidsbronnen. De entourage van de nieuwe Amerikaanse president heeft naar eigen zeggen geen weet van het onderzoek, en beweert ook dat er geen aanleiding toe is.
Onder anderen Paul Manafort wordt genoemd in het onderzoek

De FBI voert volgens de gezaghebbende Amerikaanse krant het onderzoek samen met de inlichtingendiensten NSA en CIA en met de cel financiële misdrijven van het ministerie van Financiën. De diensten nemen onder meer onderschepte communicatieberichten en financiële transacties onder de loep, en gaan zo na of er mogelijk contacten zijn geweest tussen enerzijds enkele mensen uit de entourage van Trump en anderzijds de Russische inlichtingendiensten en overheid. 

Worden genoemd in het dossier:

  • Paul Manafort, de voormalige campagneleider van Donald Trump die in augustus ontslag nam omdat hij werd genoemd in een Oekraïense corruptiezaak.
  • Carter Page, een zakenman/bankier die in Rusland heeft gewerkt en die Trumps buitenlandadviseur was tijdens de campagne.
  • Roger Stone, die al tientallen jaren actief is in de Republikeinse politiek.

Geen sluitend bewijs

Het is niet uitzonderlijk dat Amerikaanse inlichtingendiensten een onderzoek voeren naar mogelijke - onfrisse - banden tussen Amerikaanse burgers en buitenlandse overheden. Zo'n onderzoek mondt maar zelden uit in een effectieve vervolging, laat staan veroordeling. In de zaak tegen de adviseurs van Trump hebben de onderzoekers trouwens op dit moment nog geen sluitend bewijs gevonden van strafbare feiten.

Voor alle duidelijkheid: het is niet geweten of de onderschepte berichten ook maar enige link hebben met Trump of zijn presidentscampagne. Maar Donald Trump zal als president wel gezag hebben over de agentschappen die de zaak onderzoeken. Volgens The New York Times hebben enkele ambtenaren het verhaal (anoniem) naar buiten gebracht uit vrees dat president Trump hun onderzoek zal bemoeilijken.

"Vuile truc van de Democraten"

Het team van Trump heeft naar eigen zeggen "absoluut geen weet van enig onderzoek of zelfs maar enige aanleiding voor zo'n onderzoek". Paul Manafort - de belangrijkste naam die wordt genoemd - ontkent in alle talen: "Ik heb nooit enige relatie gehad met de Russische regering of Russische ambtenaren. Dit is compleet onjuist, en een vuile truc van de Democratische Partij".

Het is evenwel niet de eerste keer dat Trump en zijn entourage gelinkt worden aan nauwe contacten met Moskou. Los daarvan liet de aftredende Amerikaanse regering al weten dat de Russen verantwoordelijk zijn voor een grootschalige inbraak in de computersystemen van onder meer de Democratische partij, met de bedoeling om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden.