IS vernietigt opnieuw antieke monumenten in Palmyra

Rebellen van de islamitische terreurorganisatie IS hebben opnieuw zware vernielingen aangericht in de antieke stad Palmyra in Syrië. Het hoofd van het Syrische departement van Oudheden bevestigt dat de façade van het Romeinse amfitheater en de Tetrapylon, een bekend vierledig Romeins monument, vernietigd zijn. Geruchten over de vernielingen deden al enkele weken de ronde, maar satellietbeelden hebben daarvan nu ook uitsluitsel gegeven.

Maamoun Abdulkarim, de directeur van het departement Oudheden in Syrië, bevestigde vandaag dat militanten van IS de façade van het Romeinse amfitheater uit de tweede eeuw en het Tetrapylon, een rechthoekig Romeins monument bestaande uit vier pilaren, uit de derde eeuw, vernield hebben. Maar twee van de zestien pilaren van de Tetrapylon zouden nog overeind staan.

Nog volgens Abdelkarim werd eind december al gewag gemaakt van nieuwe vernielingen in Palmyra door IS. Maar satellietbeelden hebben pas vandaag uitsluitsel gegeven.

Opzettelijke vernielingen

Volgens het Amerikaans Instituut voor Oosters onderzoek dat de beelden verschafte, staat het zo goed als vast dat IS de schade opzettelijk heeft veroorzaakt. Hoe dat gebeurde, is niet duidelijk. IS heroverde Palmyra in december vorig jaar op het Syrische leger, negen maanden nadat de terreurorganisatie er door een Russisch offensief was verdreven.

IS had Palmyra al in handen van mei 2015 tot mei 2016. Tijdens de eerste bezetting door IS werden antieke monumenten als de tempels van Bel en Baalshamin en de antieke triomfboog vernield.

"Oorlogsmisdaad"

Er wordt onthutst gereageerd op het nieuws dat er opnieuw erfgoed van onschatbare voorgoed verwoest is. Irina Bokova, het hoofd van de Unesco, de culturele organisatie van de VN, heeft het over "een oorlogsmisdaad en een immens verlies voor het Syrische volk en de mensheid".

Rusland, dat aan de zijde van het Syrische leger de Syrische rebellen bestrijdt, heeft het over "een ware tragedie".

"Wat in Palmyra gebeurt is een ware tragedie voor het historische en culturele werelderfgoed", aldus de woordvoerder van het Kremlin.

Cultureel en strategisch belang

De antieke stad Palmyra is door de Unesco erkend als werelderfgoed. De historische site, zo'n 2.000 antieke arcades en artefacten in een oase in de woestijn, wordt door de Syriërs ook wel eens liefkozend de "bruid van de woestijn" genoemd.

Maar Palmyra is ook vandaag nog van groot strategisch belang, door haar ligging op de weg van de hoofdstad Damascus naar het oosten van het land en Irak. Voor het uitbreken van de burgeroorlog woonden er zo'n 65.000 mensen. Vandaag zijn er dat nog nauwelijks enkele honderden.

Gisteren raakte overigens bekend dat IS twaalf gijzelaars vermoord heeft in Palmyra. Enkelen onder hen zouden in het Romeinse amfitheater onthoofd zijn.